Mooiste dorp van Nederland

Windmolens Middag Humsterland in Raadsvergadering -1

Hierbij een korte samenvatting van de ontwikkelingen rond de windmolens.

 

Gemeente

Burgemeester, wethouders en gemeenteraad hebben afgelopen weken op diverse manieren over windmolens in Middag Humsterland gesproken. In de raadsvergadering van maandag 16 januari bepalen ze of ze een ‘voorbereidingsbesluit’ nemen.

 

Een voorbereidingsbesluit houdt in dat er tijdelijk geen vergunningen voor windmolens kunnen worden aangevraagd. Het is geen definitief besluit, maar bedoeld om de situatie tijdelijk te bevriezen en de tijd te krijgen om er een afgewogen besluit over te kunnen nemen. Het uitstel mag maximaal een jaar duren, dan moet duidelijk zijn wat er wel en niet mag. Het kan ook nog zo zijn dat maandag besloten wordt geen voorbereidingsbesluit te nemen. In dat geval is het meteen helder. Dan zijn of komen er geen andere beperkingen dan in de rest van Groningen. Middag Humsterland is een Nationaal Landschap, maar dat heeft vooral symboolbetekenis, er is geen aparte wetgeving voor Nationale Landschappen. De regionale overheid moet daar invulling aan geven. De gemeente wil het gebiedsgericht beleid in Middag Humsterland vorm geven, met onder andere verduurzaming  en landschapsbeheer als belangrijke thema’s. In een Gebiedscommissie spreken overheid, ondernemers en inwoners daarover.

 

EAZ

EAZ heeft kort voor kerst een vergunning aangevraagd bij fam. Feitsma. Toen met het idee om een molen te plaatsen en daarmee de mogelijkheid te geven te oordelen over de landschappelijke invloed. Die hebben ze een paar dagen later na overleg met bewoners en burgemeester Swart weer ingetrokken om zodoende het gesprek open te houden. EAZ heeft afgelopen week de aanvragen van fam. vd Helm en fam. Feitsma opnieuw ingediend. Niet met de bedoeling ook meteen te gaan plaatsen, maar als mogelijk drukmiddel om het gesprek in beweging te houden. De zorg van EAZ is dat er in geval van een voorbereidingsbesluit vertraging op gaat treden met als mogelijke kans dat het zelfs wordt overgeheveld naar de nieuw te vormen gemeente.

EAZ had graag samen met de bewoners aan de politiek het voorstel willen voorleggen om geen voorbereidingsbesluit te nemen, maar te vertrouwen op de toezegging om geen vergunningen aan te vragen zolang het gesprek loopt. Zie ook hun eigen toelichting daarover in de Naisflits. Er is door de bewoners gekozen om de procedure rond het voorbereidingsbesluit wel door te laten gaan.

 

Publiciteit, pers

EAZ en de verontruste bewoners hebben bewust geen publiciteit gezocht omdat daar de nuance snel verdwijnt en je afhankelijk bent van de manier waarop het wordt opgeschreven. LTO heeft er in de laatste week voor gekozen in een aantal kranten en bladen te reageren op het op de politieke agenda zetten van de windmolens. Dat vinden zowel EAZ als de bewoners jammer omdat er daarmee beweringen de wereld in gaan die niet of maar deels kloppen. Er zijn grote verschillen van inzicht en dat maakt dat het gesprek makkelijk polariseert, terwijl we zoeken naar een manier om alle argumenten te bundelen, te wegen en er dan een democratisch besluit over te nemen.

 

Wie de stukken wil ontvangen die over de windmolens zijn verstuurd, zowel die van EAZ, de bewoners als de gemeente,  kan die bij me opvragen.

 

Ruud Hendriks

0651298047

r.hendriks@groenhorst.nl

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zoeken