Mooiste dorp van Nederland

Boek over Niehove

“… en verdold aalmoal een knecht mit rood hoar, de geschiedenis van het wierdendorp Niehove, centrum van het Humsterland”
schrijver en samensteller: Martin Clobus.

Niehove is een van de mooiste en meest karakteristieke dorpen in de provincie Groningen. Het kent bovendien een rijke geschiedenis. Zo was het onder de naam Suxwort eeuwenlang de hoofdplaats van het waddeneiland Humsterland. Van hieruit bestuurde de proost van Humsterland eens het Westerkwartier van de provincie Groningen en het oostelijk deel van Friesland (Achtkarspelen). Niehove is bovendien een prachtig bewaard gebleven voorbeeld van een rond wierden- of terpdorp. Dit laatste speelde een argeloze bezoeker eens parten. Zo telde hij op zijn wandeling door het dorp maar liefst zeven smeden, … ” en verdold aalmoal een knecht met rood hoar…”.

Hoe het dorp de laatste eeuwen reilde en zeilde is nog goed af te lezen aan het huidige dorpsbeeld. Het boek wijst u daarbij de weg. Het voert u aan de hand van een aantal thema’s, afbeeldingen en foto’s door het dorp en zijn geschiedenis.

Het boek dient meerdere doelen. Het eerste deel bevat enkele historische beschouwingen. In het tweede deel worden enkele thema’s, die kenmerkend zijn voor wierdendorpen, behandeld aan de hand van teksten en daarbij behorende foto’s van Niehove. Het boek is ook bedoeld voor de Niehoofsters en oud-Niehoofsters, die zichzelf en hun (oud-)dorpsgenoten op de foto’s kunnen en zullen herkennen. Vandaar dat bij de foto’s ook her en der namen worden genoemd van (oud-) Niehoofsters.

De schrijver en samensteller van dit boek, Martin Clobus, verdiept zich al jaren in de geschiedenis van Niehove. Zo richtte hij, samen met vormgeefster Annette van Kelckhoven, in de kerk van het dorp een permanente tentoonstelling in over het wierdendorp Niehove. Ook deze tentoonstelling is uitgegeven in de vorm van een klein boekje.

De verkoopprijs is € 22,50. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel.
Het is ook rechtstreeks te bestellen bij Martin Clobus, Tilstok 1, 9884 PE in Niehove, tel. 0594-591461 of via mail.