Mooiste dorp van Nederland

Windmolen:  keuzes in en om Middag-Humsterland

Hoorzitting ma 19 juni en beslissing ma 26 juni !!
Gaat de gemeente kiezen voor toelaten van de ‘kleine’ EAZ molen? Of kiezen ze voor een innovatieve koers in Middag Humsterland zoals een pilot met de nieuwe RidgeBlade, de nokmolen voor huizen en (agrarisch) bedrijven? Kiest de gemeente voor 40 of 120 EAZ molens in Middag-Humsterland? Voor 360 EAZ molens in de gemeente Zuidhorn, tussen Aduard, Visvliet en het Reitdiep? Of voor een onbeperkt aantal molens?

Ook is er een optie voor een voor iedereen toegankelijke variant: met een middelgrote coöperatieve molen kan iedereen, ook mensen met een huurhuis en zonder overtollig spaargeld eigen groene stroom produceren. Goedkoper dan de grijze nu.  Het is immers zoveel leuker als het je ‘eigen’ molen is, waar je een winddeel in hebt.

Iedereen beseft dat we moeten verduurzamen. De gemeente Zuidhorn zet in op  9%, de provincie zelfs op  21% groene energie in 2020.  Dat we iets moeten doen, dat weet iedereen. Hoe kunnen we dat doen met zo min mogelijk impact op het landschap. Of offeren we het landschap er toch maar voor op omdat energietransitie belangrijker is?

Volgende week maandag 19 juni nodigt de gemeente ieder uit om mee te denken en praten over de windmolens in Middag-Humsterland. Er wordt speciaal een hoorzitting georganiseerd, wie wil inspreken krijgt 5 minuten de tijd. Op maandag 26 juni volgt de raadvergadering waarin het besluit moet vallen om al of niet 15 meter molens toe te staan, om ze beperkt toe te staan, of voor andere alternatieven te kiezen. Komt allen!

 

Nokmolen RidgeBlade
De nokmolen benut het feit dat de wind op de nok van een dak veel harder waait. Bij een dak van 45 graden is er 2,2 zoveel wind, en daarmee 6x zoveel energie beschikbaar. Daarom kan deze molen zo subtiel zijn, slechts 65 cm hoog. 4 of 5 rotors zijn voldoende voor de elektriciteit van een Nederlands huishouden, het huis hieronder met 10 rotors geeft ook wat stroom voor elektrisch rijden. De consumentennokmolen lijkt in een eerste prijsindicatie 15% duurder dan zonnepanelen.

Voor agrarisch bedrijven leveren 2×10 bedrijfsrotors (91 cm hoog, 26m lang) met 70 zonnepanelen eronder evenveel energie als de EAZ molen, voor een vergelijkbare prijs. Ook achter de meter, dus met dezelfde financiële voordelen.

Meer info over ridgeblade nokmolens vind je hier

             

 

Coöperatieve middelhoge molen
Een middelgrote molen levert 60x zoveel elektriciteit op als een EAZ molen, en is per kWh slechts half zo duur. Het leuke is dat deze benut kan worden als coöperatieve molen voor 600 huishoudens (de EAZ molen is voor 10 huishoudens). Hiermee zouden ook mensen met een huurhuis goedkope groene stroom kunnen produceren (goedkoper dan grijze stroom), deels zelfs zonder investering van eigen geld. Er staat zo’n efficiënte 40 meter hoge molen tussen Warfhuizen en Roode Haan. Ook niet leuk, maar slechts 5 molens zijn genoeg voor 1/3 van de elektriciteit van alle 19.000 inwoners van de gemeente Zuidhorn. Zonnepanelen en besparing kunnen voor de rest zorgen.

Zonnecel-dakpan
 In Urk is een dakpan ontwikkeld met zonnecellen. Interessant voor ons dorp!

Annemieke Grimbergen

================================================================================================

In het Streekkrant van 13 juni staat een voorpagina-artikel over de toepassing van windenergie in Niehove, een interview met Annemieke  Grimbergen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zoek