Mooiste dorp van Nederland

Inspraak windmolens, zonneterreinen en alternatieven

Maandag 19 juni inspraakavond windmolens en zonneterreinen

Het college van Zuidhorn stelt voor om:

* max. 2 EAZ windturbines per agrarisch bedrijf toe te staan in Middag-Humsterland, en daarnaast enkele molens rondom de dorpskernen voor collectieve energie. Zo vindt Libau rond Den Ham 19 molens,  rond Feerwerd 11 molens en rond Oldehove 18 molens op de boerderijen en bij de dorpen zelf een ‘aanvaardbare impact’ hebben.

Er zouden  100, 160 of 200 EAZ windmolens kunnen komen te staan in Middag-Humsterland.

Wanneer de raad dit beleid voor de hele gemeente Zuidhorn vaststelt, kunnen er 450-500 windmolens komen te staan in en rond Middag-Humsterland (tussen Aduard, Visvliet en het Reitdiep), anders meer.

* concentreren van EAZ molens langs de bestaande wegen in Middag-Humsterland (bv waar de bomen deels weg zijn) i.p.v. bij boerderijen is beperkt onderzocht, Libau is er geen voorstander van omdat het o.a. de openheid van het landschap aantast.

* zonneterreinen ter grootte van een voetbalveld toe te staan achter agrarisch bedrijven en bij sommige dorpen (bv Den Ham, Oldehove).

Voor agrarisch ondernemers is de molen financieel zeer aantrekkelijk dankzij de combinatie van SDE+subsidie, belastingkorting, teruglevering van extra energie  en een financiële puntenregeling van Friesland Campina. Als maatschappij dragen we via de subsidie en belastingkorting tussen de 40.000 tot 50.000 euro bij per molen, in 15 jaar tijd. Ook zonneweides zijn financieel aantrekkelijk.

Een EAZ molen levert energie voor 10 huishoudens, of 100 koeien, vandaar dat er vaak 2 aangevraagd worden.

We hebben alternatieven ontwikkeld, omdat we de landschappelijke waarde van Middag-Humsterland niet verder willen aantasten

– de nokmolen RidgeBlade is afgelopen 2 jaar verder ontwikkeld en getest, met name de omvormer moest verbeterd worden. We zouden deze graag naar Nederland halen voor een pilot. Volgens de gegevens van de fabrikant zijn de opbrengsten van een combi zon/nokmolen voor agrarische daken vergelijkbaar met een EAZ molen, en de prijs ook. De consumentenversie is nog wel duurder dan zonnepanelen, en levert in de voorbeeldberekening genoeg stroom voor een huishouden. De nokmolen kan voor agrarische bedrijven ook ‘achter de meter’, dit is aantrekkelijk voor bedrijven.

– we willen graag onderzoeken of er belangstelling is  en mogelijkheden zijn voor een collectieve 40 meter molen. Deze levert energie op voor 600 huishoudens, en kost per kWh de helft. We willen graag een ‘sociaal collectief’ ontwikkelen, waarbij burgers van Grijpskerk, Zuidhorn, Aduard en Middag-Humsterland zowel winddelen kunnen kopen, als groene stroom kunnen afnemen zonder investering (voor de smalle beurs), waarbij lokale burgers en bedrijven investeren. Ook (agrarische) bedrijven kunnen meedoen tot max 200.000 kWh. De stroom is goedkoper dan grijze stroom als de gemeente de locatie kan faciliteren. Een dergelijke molen staat tussen Warfhuizen en Roode Haan. 5 molens staan gelijk aan 300 EAZ molens en leveren 1/3 van de elektra van de 19.000 inwoners van de hele gemeente Zuidhorn.

 

Maandag 19 juni is er een inspraakavond, vanaf 20.15 uur.

De gemeente wil graag horen hoe bewoners denken over de EAZ-molens en de alternatieven.

Wie wil spreken kan zich opgeven tot maandag 19 juni (9.00 uur/ 10.00 uur?) bij de griffie via 0594 – 508781 of dit weekend via griffie@zuidhorn.nl ovv naam en telefoonnummer.

Ook al ben je geen ervaren spreker: de gemeente waardeert het te horen hoe je erover denkt. Dat kan dus ook kort in 1 zin.

Het is een dialoogbijeenkomst: elke inspreker krijgt maximaal 5 minuten de tijd om zijn/haar mening te geven. Vervolgens kunnen de raadsleden nog enkele vragen stellen aan de inspreker. Als alle insprekers aan het woord zijn geweest vindt er een debat plaats met raadsleden en insprekers. De raadsleden nemen alle ingebrachte informatie mee om hun mening te vormen.

 

Maandag 26 juni besluit de raad hierover.

Op 26 juni vindt de raadsbespreking en zo mogelijk besluitvorming over het voorstel plaats.

Informatie over dit onderwerp van de raad vind u bij de raadsstukken van 26 juni

Met vriendelijke groet,
Annemieke Grimbergen
namens een netwerk van inwoners uit  Niehove en omstreken

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zoek