Mooiste dorp van Nederland

OPGELET! Ongenode gast in Niehove!

Vorige week ontdekte ik een ongekend groot aantal witte “pluisjes” in onze hortensia’s die gekleefd zaten aan de takken en aan de onderkant van de blaadjes. Na een speurtocht op internet bleek het de  woldop-luis  te zijn. De cocon (die witte pluisjes) van deze zgn. schildluis bevat veel eitjes voor nieuwe luizen die in juli uitkomen, met alle vervelende gevolgen van dien.

Nog niet eerder hebben we dit de laatste 20 jaar in zo grote mate in Niehove gehad. Vrijwel  alle hortensia,s die ik daarna heb bekeken in ons dorp waren in meer of mindere mate aangetast. Afhankelijk van de bevolkingsdichtheid van deze schildluis op je hortensias kun je maatregelen nemen. Ieder takje en blaadje inspecteren, het coconnetje verwijderen of straks als de luizen verschijnen, zeer regelmatig spuiten met het beproefde middel spiritus/ groene zeep. (verwijderde takken en blaadjes NIET op de composthoop deponeren).

Bij ons was er geen houden aan. De aantasting was te hevig en daarom hebben we besloten voor de meest rigoureuze actie nl. het afzetten van de struiken, of te wel met de grond gelijk maken. Helaas!

En ook dan moeten de stronken nog gecontroleerd worden op deze woldopluis, willen we volgend jaar niet hetzelfde probleem weer krijgen.

Oprecht advies: check je hortensias en neem actie. Succes!

Marianne Teerhuis

Meer informatie is te vinden op o.a. internet: www.hovaria.com, ziekten en plagen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zoeken