Mooiste dorp van Nederland

Documentaire over energietransitie in MiddagHumsterland van Anton Tiktak

Vorige zomer streek  documentaire- en programmamaker Anton Tiktak neer in Niehove. Al sinds 2008 verliefd op Middag-Humsterland. De documentaire die hij maakte over de archeologie van dit Nationale Landschap in opdracht van de Provincie Groningen bracht hem in Middag en Humsterland.  Hij ontdekte waarom Ploeg-schilders uit Groningen hier het landschap hebben vastgelegd, ze herkenden de schoonheid van het landschap. Ze kwamen zover als hun fiets uit Groningen kon brengen, vaak tot Garnwerd of Aduarderzijl en heel soms tot Niehove waar Ploegschilder Marten Klompien in de Sarieshut woonde.
Hij signaleerde toen ook de flinke schaalvergrotingen van de landbouw, met enorme vlakken groen. De slenken en slootjes die al deels verdwenen waren. Hoorde vorige week over de inspraakavond over het al dan niet toestaan van kleine windmolens. Vertelde er over het landschap, en sprak afgelopen week met Theo Hoek, directeur van Libau. Verbaasd en ontstemd over de plannen om kleine windmolens toe te staan in Middag-Humsterland, een verdere aantasting van het weidse landschap, besloot Anton Tiktak opnieuw een documentaire te maken.
Anton Tiktak hoopt dat de gemeente nu kiest voor samenwerking tussen boer en burger, om te verduurzamen zonder het landschap verder aan te tasten. De kansen liggen er. Hij gaat de plannen voor de energietransitie in een nieuwe documentaire volgen. En natuurlijk de ontwikkelingen in de landbouw: wat gebeurt er met de grond, het grondwater, ons drinkwater? Een verdere schaalvergroting of gaan we samen dit gebied dragen en nieuwe kansen geven?
Ter voorbereiding op de documentaire kwamen dit weekeinde alvast een aantal inwoners aan het woord.

Niehove, 25 juni 2017

U kunt het maken van de documentaire volgen op: http://samenzonenwind.nl
Op de site vindt u inmiddels:

  • interviews met Theo Hoek, directeur van Libau over het landschap en over het plan van Libau.
  • via de tekst linksboven: samen genieten van weer en wind: ‘Windmolens in een Nationaal Landschap’
  • de eerste quotes van een serie interviews met inwoners van Niehove
  • http://samenzonenwind.nl/de film uit 2008 : http://samenzonenwind.nl/?page_id=241

Meer zien:

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zoek