Mooiste dorp van Nederland

Provincie geeft positieve zienswijze over herindeling Westerkwartier

Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen geven een positieve zienswijze over de vorming van de nieuwe gemeente Westerkwartier. De gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn willen per 1 januari 2019 samen opgaan in de nieuwe gemeente Westerkwartier.|
De provincie stuurt het herindelingsadvies nu met een positief advies naar demissionair minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Als de Tweede en Eerste Kamer ook instemmen met de herindeling, is de fusie op 1 januari 2019 een feit.
De gemeenteraden van Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn stelden op 24 mei dit jaar het herindelingsadvies voor de nieuwe gemeente Westerkwartier vast. Daarmee gaven zij definitief aan te willen fuseren per 1 januari 2019. Het herindelingsadvies werd vervolgens voor een zienswijze voorgelegd aan Gedeputeerde Staten.
De gemeenteraad van Winsum stelde op 18 mei het herindelingsadvies voor de gemeente Westerkwartier vast. Middag, het gebied met de woonplaatsen Ezinge, Garnwerd en Feerwerd, dat nu tot de gemeente Winsum behoort, wordt na de herindeling onderdeel van de nieuwe gemeente Westerkwartier.

Gedeputeerde Patrick Brouns, portefeuillehouder Gemeentelijke Herindeling, is blij dat de vier gemeenten op dit punt zijn gekomen. “Mooi dat er na Westerwolde en Midden-Groningen weer een nieuwe gemeente ontstaat. Door de herindeling van de vier gemeenten kan de toekomstige gemeente Westerkwartier krachtiger opereren.”

Burgemeester Henk Kosmeijer met gedeputeerde Patrick Brouns. Foto: Alex Wiersma

Meer weten over de herindeling?
Herindelingsadvies
Woensdagavond 24 mei 2017 hebben de gemeenteraden van Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn het Herindelingsadvies vastgesteld voor de nieuw te vormen gemeente Westerkwartier. Nieuwsgierig? Bekijk het advies op de herindelingswebsite.

Veelgestelde vragen
Wat betekent herindelen eigenlijk? Wat zijn de gevolgen en hoe ziet het proces eruit? Lees het op de herindelingswebsite door antwoorden op de veelgestelde vragen te bekijken.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zoek