Mooiste dorp van Nederland

Veiligheid voorop, fracken op de schop!

De NAM is van plan om op 19 oktober (!) te starten met het winnen van de laatste resten gas uit putten bij Saaksum (Groningen). Hierbij wordt de omstreden techniek ‘fracking’ ingezet; het onder hoge druk inspuiten van een mix van water en chemicaliën in de bodem. Dus: er wordt niet alleen aardgas gewonnen dat tot de inmiddels alom bekende risico’s leidt; er wordt nog een groot extra risico genomen door het gebruik van een omstreden (en voor schaliegas zelfs verboden) techniek.

http://www.rtvnoord.nl/nieuws/154507/Kamp-geeft-toestemming-voor-fracken-bij-Saaksum

Minister Kamp geeft in bovengenoemd artikel toestemming voor 1 keer fracken. Dat is ook gebruikelijk voor het “optimaliseren van een boorlocatie” dus wat zegt hij hier nou? Neemt hij ons nou niet serieus?

 

Om u een beeld te geven van wat wij als burgers in dit gebied horen, zien en meemaken:

 

Bewuste verwarring en onduidelijkheid

De NAM doet er alles aan om het woord fracken te vermijden. Gemeentes en bewoners wordt zand in de ogen gestrooid met uitdrukkingen als: “het optimaliseren van de boorlocatie,” of zelfs: “het actualiseren van de vigrerende vergunning en het aanbrengen van technische wijzigingen ten behoeve van een goede werking van de gasinrichting”.

Bij een bijeenkomst in Friesland (waar ook naar hartelust gefrackt wordt door de NAM; hiervan zijn bewoners vaak niet eens op de hoogte gebracht!) is door een NAM-medewerker de uitspraak gedaan dat de frackingplannen rondom de gasopslag Grijpskerk bedoeld zijn om onderlinge verbindingen te gaan maken voor het vergroten van de totale gasopslag.

 

Tenslotte heeft minister Kamp onlangs opdracht gegeven om de risico’s van gaswinning in kleine velden in kaart te brengen (http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/onderzoek-naar-risico-s-winning-kleine-velden-13053393.html). Een quote uit dit nieuwsbericht: “De bewindsman zegt dat het bij Saaksum niet gaat om het boren van een nieuwe put, maar om het optimaliseren van de bestaande productie, door middel van fracken. Dat is het onder hoge druk in de grond spuiten van water, chemicaliën en zand. ,,Fracken is hier, anders dan bij de winning van schaliegas, niet de methodiek van winning, maar een van de methodieken om een teruglopende of tegenvallende winning te verbeteren.”

Begrijpt u wat hier staat? Of wat hier niet staat; namelijk dat het gewoon om hetzelfde gaat. En dit staat ook in (vele) andere gebieden in Nederland te gebeuren (Friesland, Drenthe, Noord-Holland).

 

Bovendien is het belangrijk om te weten dat het gas uit de kleine gasvelden niet bij het gestelde quotum voor het Groningenveld (bij Slochteren/Loppersum) in zit.

Dit is dus extra gas voor de NAM en Minister Kamp!!

 

 

 

Risicoanalyse en onze veiligheid

Zowel de gemeente als de provincie hebben in een motie gesteld dat er eerst een gedegen risicoanalyse moet plaatsvinden in ons gebied. http://www.onzeklei.nl/motie-aangenomen-voorlopig-geen-fracking-bij-saaksum/

Ons gebied ligt oa heel dicht bij de gasopslag in Grijpskerk. De bodem is al heel instabiel en burgers met een eigen meter zien dat er regelmatig bevingen plaatsvinden. Wat de NAM nu doet is slechts een aantal tiltmeters (12 stuks) plaatsen voor de duur van 3 maanden. Dat is uiteraard veel te kort om onze veiligheid te waarborgen (bevingen kunnen na veel langere tijdsperioden nog plaatsvinden).Belangrijker: dit is geen risico-analyse, zoals op aangedrongen door de motie. De boring staat namelijk binnen 2 weken gepland (met voorbereidingen over 1 week) dus een risico-analyse doen is onmogelijk.

Ons landschap wordt willens en wetens vernield door de NAM. Onze veiligheid is serieus in gevaar!

Naast het risico op aardbevingen hebben we straks ook nog een zwaar vervuilde leefomgeving! Aldus Hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer, die zich bezighoudt zich bezig met het recht op veiligheid van de burgers: ‘Bij het beoordelen van het winningsplan dient de minister eerst de vraag te beantwoorden of het winningstempo en de winningswijze alsmede de door de NAM met het oog op de veiligheid voorgestelde maatregelen voldoen aan de minimale Europeesrechtelijke maatstaven.’ http://njb.nl/highlights/themanummer-gaswinning-in-groningen.15713.lynkx (u kunt ook contact met hem opnemen voor meer informatie: 050 3635671).

 

Onze acties

Wij voelen ons als bewoner van dit prachtige Nationale Landschap door dhr Kamp en de NAM totaal niet gezien!

Wat er ook maar voorop staat; onze veiligheid in ieder geval absoluut niet.

 

Wij zien ons dan ook genoodzaakt middels een petitie een motie van wantrouwen in te dienen tegen minister Kamp. De petitie verschijnt eind deze week op de website www.onzeklei.nl .

 

Dit is een laatste poging om gehoord te worden, nadat wij al diverse acties op en rondom de boorlocatie hebben gevoerd en een grote e-mailcampagne zijn gestart op 24 september jl http://www.rtvnoord.nl/nieuws/154062/Actie-Saaksum-zorgt-voor-volle-mailboxen .

 

Wij zijn u hiervoor bij voorbaat zeer dankbaar.

 

Verontruste bewoners van het Middag-Humsterland en De Marne

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zoek