Mooiste dorp van Nederland

Nieuwsbrief Rondweg Aduard-Nieuwklap/brug Aduard 08-10-2015

Nieuwsbrief Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl
Rondweg Aduard – Nieuwklap en brug Aduard

 

 

lemmerdelfzijl

8 oktober 2015

 

 

Poelkikkers 

Wellicht heeft u de afgelopen weken in het gebied van de toekomstige Rondweg Aduard-Nieuwklap wel een man, gehuld in een waadbroek en 'gewapend' met een groot visnet zien lopen. Dit heeft alles te maken met de poelkikker, waar we in dit project extra aandacht aan besteden.

500 kikkers en meer
De kikkers zijn erg schuw en laten zich met een schepnet lastig vangen, maar het is gelukt. Er zijn inmiddels naar inschatting meer dan 500 kikkers gevangen. Deze en volgende week verwachten we (door het warme, zachte weer) nog door te kunnen gaan en nog meer kikkers te kunnen vangen. Dit vooral ook omdat de trek naar het land goed op gang komt, vooral als het regent,
Deze week start waarschijnlijk ook het keppelen van de sloten. Dat wordt begeleid door deskundigen, die dan ook hopelijk extra kikkers te vangen.

Waarom
Om in januari 2016 te kunnen starten met de aanleg van de rondweg, vangen we de in het gebied aanwezige poelkikkers en brengen deze over naar een houtwal en ruigte rondom de eerder gegraven poel aan de oostzijde van het Aduarderdiep. Deze houtwal en de ruigte dienen samen als winterverblijf voor de poelkikker. De werkgebieden worden omheind met schermen, om te voorkomen dat de poelkikker zich weer binnen het werkgebied begeeft.

Foto:  Edo van Uchelen 

 

 

 

 
 
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zoeken