Mooiste dorp van Nederland

Inwoners Middag-Humsterland willen duidelijkheid

WINSUM – Inwoners van het Middag-Humsterland willen snel weten tot welke gemeente hun gebied gaat horen na de herindeling. Een meerderheid van de bewoners lijkt een voorkeur voor de nieuwe gemeente Westerkwartier te hebben, maar dat mogen ze pas uitspreken in een volksraadpleging. En die laat al tijden op zich wachten.

Twee gemeenten
Het Middag-Humsterland ligt nu in twee gemeenten, Zuidhorn en Winsum. In het Zuidhorner deel liggen de dorpen Oldehove, Niehove, Saaksum en Den Ham. In het Winsumer deel liggen Ezinge, Feerwerd en Garnwerd.

In de plannen voor de gemeentelijke herindeling (Commissie-Jansen) is het hele gebied toegewezen aan een nieuw te vormen gemeente waarvan Winsum deel uitmaakt.

Historisch
En daar zit meteen het probleem. De meerderheid van de inwoners van het Zuidhorner deel willen bij de nieuwe gemeente Westerkwartier (Zuidhorn, Marum, Leek en Grootegast) horen. En ook het merendeel van de inwoners van het Winsumer deel lijkt voor aansluiting bij die gemeente te zijn.

De inwoners vinden dat het gebied historisch en geografisch tot het Westerkwartier behoort.

Referendum
Zuidhorn en Winsum hebben afgesproken dat de inwoners hun voorkeur in een volksraadpleging mogen uitspreken, maar het is niet duidelijk wanneer die wordt gehouden.
Volgens Martin Clobus uit Niehove, die spreekt namens de dorpsvereningen in Niehove, Oldehove, Saaksum Den Ham, is een volksraadpleging voor 'zijn' dorpen niet nodig.

'Wij horen bij het Westerkwartier. De meerderheid hier vindt dat. We zijn helemaal geörienteerd op Zuidhorn en niet op Winsum.'

Meerderheid vóór
Gerben Mulder uit Ezinge zegt dat ook een meerderheid in zijn gebied voor aansluiting bij het Westerkwartier is.

'Bij de vorige herindeling is de voormalige gemeente Ezinge ingedeeld bij Winsum. Dat is een historische blunder geweest. Het Middag-Humsterland is een onlosmakelijk deel van het Westerkwartier. Bij die herindeling is het gebied in tweeën geknipt en dat kan nu worden hersteld. Maar het duurt maar en duurt maar voordat we ons mogen uitspreken', aldus Mulder.

Even geduld a.u.b.
Burgemeester Rinus Michels van Winsum laat weten dat de inwoners van Middag-Humsterland nog even geduld moeten hebben. Binnenkort praat zijn gemeenteraad weer over de herindeling.

'Het is een ingewikkeld proces. We weten nog niet wat er uit komt, dat moeten we afwachten. Wel praten we geregeld met de gemeente Zuidhorn over de toekomst van het Middag-Humsterland, maar wanneer de bewoners aan zet zijn, kan ik nog niet zeggen.'

'Niet interessant'
Voor zowel Clobus als Mulder maakt het niet uit welke keuze Winsum maakt. 'Of dat nou een G7-, een G4- of een G3-variant is, is voor ons niet interessant. Wij kiezen voor het Westerkwartier, want daar horen we bij.'

 
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zoek