Mooiste dorp van Nederland

NIEHOVE UITGEROEPEN TOT “MOOISTE DORP VAN NEDERLAND” !!

Elsevier Weekblad heeft het Groningse Niehove verkozen tot mooiste dorp van Nederland. Het authentieke karakter van het dorp, dat 269 inwoners telt, is volgens de redactie en een panel van deskundigen uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Ook de ligging op een wierde in een fraai landschap, maakt Niehove volgens de jury tot een dorp van grote schoonheid.

Niehove, in de gemeente Westerkwartier, heeft in de ogen van de geraadpleegde deskundigen een oorspronkelijk, nagenoeg onaangetast dorpsgezicht met een karakteristiek stratenpatroon en een bijzonder dorpssilhouet. Volgens de deskundigen is het alsof ‘visuele knusheid en geborgenheid er zijn uitgevonden’.

Bij deze eerste verkiezing van ‘Mooiste dorp van Nederland’ heeft de redactie zich laten inspireren door vergelijkbare competities in het buitenland. Om tot een oordeel te komen, vroeg Elsevier Weekblad tal van regionale erfgoedinstellingen naar de visueel aantrekkelijkste dorpen in hun provincie. Vervolgens sprak een jury − bestaande uit de fotografen Reyer Boxem en Mischa Keijser, Theo Spek (hoogleraar landschapsgeschiedenis Rijksuniversiteit Groningen) en Arjan de Zeeuw (directeur Kennis en Advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) − zich uit voor Niehove als winnaar.

Tegelijk met de uitverkiezing van Niehove schenkt Elsevier Weekblad aandacht aan de mooiste dorpen uit de andere elf provincies. Hiermee brengt de redactie een ode aan de vele Nederlandse plaatsen en plaatsjes die de tand des tijds doorstonden en die ondanks alles hun dorpse karakter wisten te behouden. Deze elf dorpen zijn, in alfabetische volgorde: Blokzijl (Overijssel), Dreischor (Zeeland), Drimmelen (Noord-Brabant), Hoog Soeren (Gelderland), Lhee (Drenthe), Loenen aan de Vecht (Utrecht), Noorbeek (Limburg), Schraard (Friesland), Twisk (Noord-Holland), Urk (Flevoland) en Het Woudt (Zuid-Holland).

In het bijzijn van burgemeester, wethouders en bewoners huldigt de redactie van Elsevier Weekblad op vrijdag 4 oktober Niehove als mooiste dorp van Nederland.

Alles over de verkiezing is deze week te lezen in Elsevier Weekblad en op elsevierweekblad.nl

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lex van Wijngaarden
Lex van Wijngaarden
2019-10-04 08:36

Wij wisten het allang! Nu de rest van Nederland dus ook 🙂

aniewijk
Ans Niewijk
2019-10-03 08:54

Ondanks dat ik niet meer woon in Niehove voel ik me toch een beetje vereerd dat ik er 27 jaar met veel plezier heb gewoond.

Search