Mooiste dorp van Nederland

“Het mooiste dorp” in het zonnetje gezet

Op vrijdag 4 oktober was het feest in Niehove. Vanwege de verkiezing tot “het mooiste dorp van Nederland” (door Elsevier Weekblad) was de redactie van EW en het voltallige College van B&W van de gemeente Westerkwartier naar de Eisseshof afgereisd om samen met de inwoners van Niehove dit heugelijk feit te vieren.

Het feest begon met een intro, waarin ons dorpskoor “Suxwort zingt” een welkomstlied zong, Janet Postema als “verhoalenverteller” een hilarisch folkloristch verhaal vertelde (over de aangeschoten handelsreiziger met kiespijn die almaar rondjes om de kerk liep) en Sijtse Scheeringa zijn lied “Mien dörpke” vertolkte.

Daarna was het officiële gedeelte met een speech van René van Rijckevorsel, adjunct-hoofdredacteur van Elsevier Weekblad, waarin werd uitgelegd hoe de jury tot zijn oordeel was gekomen. Hij overhandigde de kersverse burgemeester, Ard van der Tuuk, en Martin Clobus, als geschiedschrijver van Niehove, een ingelijste cover van EW met Niehove op in beeld.

De burgemeester bedankte Elsevier, waarbij hij wees op de ligging van Niehove in het prachtige Middag-Humsterland en op de gemeenschapszin in dit kleine dorp. Hij besloot met: “Nog maal 48 uur in functie en nu al de hoofdprijs”. Er werd ook gememoreerd dat het authentieke karakter van het dorp voor een groot deel te danken is aan het feit  de kern van Niehove tot bescherms dorpsgezicht is uitgeroepen. Hierbij heeft ambtenaar Bert Groenewolt een belangrijk aandeel gehad. Ook de initiatieven van Feike van Kammen om huizen in Niehove te renoveren hebben er toe geleid dat het dorp er nu zo mooi bij staat. Beide heren waren in de zaal en werden met een ovatie geëerd.

Martin Clobus vertelde dat er al lange tijd belangstelling bestaat voor Niehove. Destijds werd hij vaak gevraagd om mensen rond te leiden en uiteindelijk heeft dat er toegeleid, dat hij een permanente expositie heeft ingericht in de kerk en later een boek heeft geschreven met de moeilijke titel “…en verdold aalmoal een knecht met rood hoar”, dat aan de redactie van EW en de leden van B&W werd uitgereikt.

Tot slot werd er geproost op de nieuwe status van Niehove onder het gezamenlijk zingen van het Niehoofster lied, waarna de hoogwaardigheidsbekleders naar buiten gingen om bij de ingang van het dorp een bord met “het mooiste dorp van Nederland” te onthullen. En er werd nog een tijdje vrolijk nagepraat in de Eisseshof onder het genot van een hapje en een drankje.

Een uitgebreider verslag van de feestelijkheden verschijnt in de komende (papieren) Nais uut Nijhoof

Voor een fotocollage van het feest klik hier

Voor een reportage van de feestelijkheden in EW klik hier

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ja-post
Janet Postema
2019-10-12 18:43

Een heel bijzonder weekend, waar ik met trots op terug zie. Geweldig redactie voor de aandacht & energie die jullie voor dit item hebben. Petje af. Zowel in het dorpskrantje Nais als Nais-flits. Dikke pluim.

Zoek