Mooiste dorp van Nederland

Glasvezel: doen of (nog) niet doen?

Een unieke kans voor Niehove en de rest van de gemeente Westerkwartier:  als minimaal 40% van de inwoners meedoet gaat de firma Glasdraad glasvezelkabels aanleggen naar woningen in de dorpskernen én in het buitengebied! Voor wie nu meedoet blijven de kosten beperkt!

 Meedoen of niet?

Feiten:

 • We doen steeds meer dingen via internet. Ons gezamenlijke data-gebruik stijgt elk jaar met sprongen.
 • Het huidige (koper-)netwerk raakt steeds verder overbelast, dit gaat ten koste van de internetsnelheid (gegevens-filevorming). Dit wordt in de loop van de tijd erger.
 • Er zit een bovengrens aan de internetsnelheid via het kopernetwerk haalbaar is.
 • De capaciteit van glasvezel is zo hoog, dat het netwerk in de komende tientallen jaren niet meer de bottleneck zal zijn.

 

Redenen om mee te doen:

 • Je wilt nu of in de nabije toekomst sneller internet.
  Het dataverkeer via glasvezel kan veel sneller (tot wel 800 MB en hoger als dat nodig is) dan via de huidige (koper-)netwerken van KPN en Ziggo. Bovendien is er keuze uit een 10-tal providers (waaronder KPN, Tele2, Telfort, T-Mobile) met een grote keuze aan TV-pakketten en vaak ook combinatievoordeel met mobiel bellen.
 • Nu instappen is goedkoper dan ooit (in verleden of toekomst)
 • Je helpt mee om het quotum van 40% te halen en helpt daarmee je buren in het buitengebied

 

Redenen om niet mee te doen:

 • Je bent tevreden met je huidige situatie (internet, televisie, telefoon);
 • Je houdt niet van veranderen;
 • Je wacht tot je zelf last krijgt van een trage verbinding en stapt dan alsnog in (is duurder!);
 • Je hebt (sterke) voorkeur voor een aanbieder die (nog) niet meedoet met glasvezel (bv. Ziggo!).
 • Je hebt geen zin of mogelijkheid om in huis aanpassingen te doen (voor televisie via glasvezel is netwerkkabel (UTP-kabel) nodig in plaats van coax-kabel en een kastje om de TV op de netwerkkabel aan te sluiten).

 

Waarom GlasdraadWesterkwartier?

Daar waar in de grote kernen (Zuidhorn, Leek, Grijpskerk) door KPN een glasvezelnetwerk wordt aangelegd, is GlasdraadWesterkwartier de partij die de kleinere kernen, waaronder Niehove, en een groot deel van het buitengebied van Westerkwartier van glasvezel wil voorzien. In het buitengebied kan nog voor een andere aanbieder gekozen worden, maar de dorpskernen zijn aangewezen op GlasdraadWesterkwartier. Deze organisatie heeft afspraken gemaakt met de gemeente Westerkwartier over de aanleg van het glasvezelnetwerk. Humsternet, de organisatie die destijds is opgericht om te bewerkstelligen dat er glasvezel zou komen in Humsterland beveelt GlasdraadWesterkwartier aan.

Waarom nu aanmelden?

Om het glasvezelnetwerk rendabel te kunnen aanleggen, moet tenminste 40% van de huishoudens in het gebied meedoen. Zijn er minder belangstellenden, dan kan het niet uit en zal GlasdraadWesterkwartier (helaas) niet overgaan tot aanleg van glasvezel. Daarom is het gewenst dat zoveel mogelijk huishoudens zich aanmelden voor aansluiting op glasvezel vóór 25 november 2019. Je maakt dan gebruik van het gereduceerde tarief. Wie op een later tijdstip besluit tot aansluiting, betaalt aanzienlijk meer.

Wat kost het?

Voor wie al een coax-aansluiting heeft (van bv.KPN of Ziggo), kost aansluiting op glasvezel eenmalig € 200 (inclusief BTW) of  € 5,00 per maand gedurende 15 jaar. De maandelijkse kosten van een abonnement dat dan afgesloten moet worden met een glasvezel-aanbieder liggen voor datasnelheden die je nu hebt in de meeste gevallen iets lager dan van bestaande abonnementen. Als je (veel) hogere internetsnelheid wilt dan je nu hebt of kunt krijgen kost dat (uiteraard) extra.  Voor bewoners in het buitengebied (waar nu geen ZIGGO aansluiting is) kost de aanleg aanzienlijk meer, omdat de aanlegkosten hier beduidend hoger zijn. Het gaat dan om een bedrag van eenmalig € 2.000 (incl. BTW) of € 17,50 per maand gedurende 15 jaar.

Hoe kan ik meer informatie krijgen?

Er is al een aantal informatiebijeenkomsten in de regio gehouden en er komen er nog enkele (aanvang steeds om 20.00 uur):

23 september Dorpshuis Kompas, Kompasstraat 1 in Lutjegast
24 september Dorpshuis ’T Hornhuus, Hörnhuusstraat 13 in Kornhorn
25 september Dorpshuis Ezinge, Nieuwestreek 33 in Ezinge
26 september Dorpshuis Gaveborg, Boomgaard 1 in Oostwold
30 september Dorpshuis Op de Welle, Schoolstraat 17 in De Wilp
30 september Dorpshuis De Vrijborg, Nieuweweg 80 in Nuis

Verder is er een uitgebreide informatiekrant beschikbaar die aan alle adressen in het gebied toegezonden wordt.

Voor meer informatie en aanmelden kan men verder kijken op: www.glasdraadwesterkwartier.nl

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lex van Wijngaarden
Lex van Wijngaarden
2019-09-22 10:21

Vorige week naar de informatiebijeenkomst in Noordhorn geweest. Goed verhaal en betrouwbare indruk. Wat mij betreft: doen!

Marrit de Groot
Marrit
2019-11-20 11:46
Antwoord aan  Lex van Wijngaarden

Hoi Lex,

Ik vroeg me nog af of je die 200,- aansluitkosten ook kwijt ben als het quotum van 40% niet gehaald wordt. Weet jij dat?

Groetjes,
Marrit

Ton op de Weegh
Ton op de Weegh
2019-11-20 18:43
Antwoord aan  Marrit

Aansluitkosten ben je dan niet kwijt!
Ton op de Weegh

Search