Mooiste dorp van Nederland

Informatie uitzendingen en sheets m.b.t. gaswinning

Beste mensen,

 

Graag wil ik jullie de sheets van de lezing van Peter van der Gaaf van 22 maart jl. nog doen toekomen ‘De effecten voor de landbouw ten gevolge van de gaswinning’ (zie bijlage) en jullie attenderen op enkele uitzendingen van deze week.

Allereerst de uitzending van Brandpunt over tiltmeters en onderzoek naar de ondiepe bodem. Hier wordt duidelijk gemaakt dat goed meten en onderzoek van groot belang is, niet alleen in het belang van gedupeerden, maar voor iedereen. Zie vanaf 30.30 min.: https://www.npo.nl/brandpunt/11-04-2017/KN_1689762

Ook Sintubin vindt dat meer onderzoek naar de ondiepe bodem nodig is:

https://brandpunt.kro-ncrv.nl/brandpunt/dit-is-waarom-deze-vlaamse-hoogleraar-al-jaren-pleit-voor-meer-onderzoek-in-groningen/

 

Volgende week hoop ik jullie meer te kunnen vertellen over mogelijke gevolgen die de Crisis en herstelwet met zich mee kan brengen. Bijvoorbeeld bij het versterken van woningen. Het versterken is tenslotte gebaseerd op ondeugdelijk bewijs van de relatie bevingen/schade. Of het bij ministeriële besluiten zonder meer opgelegd kan worden valt te betwijfelen.

Let wel: we hoeven natuurlijk ook niet met alles akkoord te gaan!

 

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid is het met ons eens dat er een echt onafhankelijk orgaan moet komen voor de afhandeling van de aardbevingsschade, dus ook onafhankelijk van het ministerie van Economische Zaken.

Het lijkt heel positief, maar het hangt er van af hoe dit wordt ingevuld.

Erwin Muller van de Onderzoeksraad zegt: “Er moet echt een eigen bestuurlijk orgaan komen in Groningen, met eigen geld en een eigen mandaat. Een eigen bestuurlijk orgaan, een organisatie met echt doorzettingsmacht.” Wat bedoelt hij met ‘eigen’?
En waar de Rijksoverheid een rol moet spelen zou dat niet alleen het ministerie van Economische Zaken moeten zijn, maar het hele kabinet.”

Bron: http://www.fluxenergie.nl/afhandeling-schade-groningen-moet-ook-los-ministerie/

Het hele kabinet? Met doorzettingsmacht? Wie mogen meepraten? Lokale bestuurders?

Ik word van deze woorden erg onrustig. Net als van de woorden van de ambtenaar Koos Verbeek die als kwartiermaker van een kenniscentrum spreekt van een onbetwiste maatschappelijke macht.

Waar was dit kabinet de afgelopen lange jaren? Wanneer de hele Tweede Kamer het oneens was met EZ was er immers al lang voor een andere koers gekozen?

Met hartelijke groet en tot volgende week!

Hilda

Lezing P. van der Gaag 22-3-2017 Effecten voor landbouw a.g.v. gaswinning

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zoek