Mooiste dorp van Nederland

Windmolens rond Niehove

Update windmolens

Een samenvatting van de ontwikkelingen van de afgelopen 2 weken.

 

Dorpsbelangen zal geen standpunt innemen over windmolens, dat is niet haar rol, maar wel bijdragen in het informeren van bewoners waar dat de dialoog kan ondersteunen. Een voorbeeld daarvan is het organiseren van een excursie om met iemand van EAZ de molens te bekijken en het doorgeven van de stand van zaken in de regio of de politiek.

 

De gespreksavond op 2 december werd mager bezocht. Het bericht dat de avond plaats zou vinden heeft 2 keer in Naisflits gestaan maar heeft helaas lang niet iedereen bijtijds bereikt. De avond werd afgesloten met een paar conclusies:

  • Er waren voldoende mensen om de verschillende kanten te belichten, er was een veelzijdig gesprek mogelijk, maar er waren er te weinig om een beeld te krijgen hoe de verhoudingen liggen, wat ook een wens van EAZ was.
  • Er is belangstelling om met de boeren in gesprek te gaan over het gezamenlijk opwekken van energie. Co√∂peratieve vormen van energiewinning zijn tegenwoordig een stuk makkelijker te organiseren. Het is goed om samen met o.a. Buurkracht verder te kijken naar deze mogelijkheden.
  • Er wordt onderzocht in hoeverre gezamenlijke energiewinning ook op andere locaties dan boerenerven plaats kan vinden, bijvoorbeeld een gezamenlijke molen op een industrieterrein of participeren in een windmolenpark.

 

Inmiddels zijn we 2 weken verder. Er zijn op dit moment rond Niehove (Rikkerdaweg/Gaaikemaweg en Heereburen) 3 boeren met interesse in samen 5 windmolens. In een samenwerkingsvorm met dorpsbewoners is weinig belangstelling, het lijkt zijn eigen weg te gaan. Windmolenparken op zee lijken, de krantenkoppen lezend, een vlucht te gaan nemen.

 

Ondertussen is er binnen de gemeente een gesprek over Middag Humsterland gaande. Men wil nog voor de gemeentelijke herindeling een herziene visie op Middag Humsterland en wil de gebiedscommissie nieuw leven inblazen. Dit stond afgelopen week ook in de regionale krant te lezen. Omdat het een Nationaal Landschap is met het open wierdenlandschap als kenmerk liggen grote ingrepen in het landschap gevoelig. Ook in de politiek liggen de visies op molens ver uiteen. Men wil nu de korte termijn situatie bekijken waarin de oude visie nog geldend is, waarin deze windmolens zijn toegestaan, terwijl een nieuwe visie ze mogelijk niet toe zou laten. In Friesland bijvoorbeeld zijn deze molens niet toegestaan, wil men alleen nog clusteren in parken. Een aanstaande visieaanpassing  kan versneld aanvragen van vergunningen tot gevolg hebben, wat ook de dialoog in de regio doorkruist.

 

Diegene die in de kerstvakantie even wil kijken: de dichtstbijzijnde molens zijn ten westen van Bedum aan de Westerdijkshorn te zien (zie foto).

Wie meer achtergrondinformatie over de molens wil of inzicht wil in berichten of stukken die zijn verstuurd kan contact met Ruud Hendriks opnemen, 06 51298047 of r.hendriks@groenhorst.nl.

 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zoek