Mooiste dorp van Nederland

Windmolenbrief EAZ

 

Drie weken geleden organiseerden wij samen met Dorpsbelangen de open avond over onze windmolens en duurzame energie in het algemeen. Bij deze geven we graag een update over onze indruk van de discussie en onze plannen voor de komende tijd.

Wij vonden de discussieavond op 2 december zeer geslaagd. Er zijn veel verschillende argumenten, zorgen, ideeen en initiatieven geopperd. Van kritische vragen over de bijdrage van kleine windmolens tot het initiatief om het dorp van stroom te voorzien met een EAZ windmolen. Maar het belangrijkste is dat we merken dat er een open gesprek op gang is gekomen. Het onderwerp van (wind)energie is wat ons betreft veel te genuanceerd om alleen te praten over voor- en tegenstanders.

Naar aanleiding van de avond is er door meerdere bewoners contact gezocht met de gemeente met de vraag om een mening te vormen over windenergie met de kleine windmolens van maximaal 15 meter hoog voor het gebied van Middag Humsterland. Daardoor is de discussie opgepakt door de politiek en in een stroomversnelling gekomen. 10 januari wordt hierover gesproken door het college van B&W van de gemeente Zuidhorn en 16 januari wordt het met de raad besproken.

Wij zijn heel blij dat deze discussie op gang is gekomen, ook binnen de gemeentelijke politiek. Aan die discussie doen wij graag mee. We willen jullie laten zien hoeveel lokale windenergie kan betekenen voor de regio: betaalbare energie, onafhankelijkheid maar ook werkgelegenheid. Daarom organiseren we een excursie in samenwerking met Dorpsbelangen naar het Groningse dorpje Overschild, de geboorteplaats van ons bedrijf. Hier zijn meerdere molens in het landschap te herkennen. Dat geeft meer mensen de kans om een beeld te vormen.

Om de discussie nu niet te frustreren hebben we besloten om alle vergunningaanvragen uit Niehove en de directe omgeving te pauzeren, ook al staat het bestemmingsplan deze aanvragen wel toe. Dat is voor ons een lastige beslissing omdat we ook ons bedrijf verder willen opbouwen. Maar we zien nu de kans om gezamenlijk aan een (wind)energieplan te werken waar iedereen beter van wordt, die kans willen we grijpen.

Wij wensen iedereen een heel fijne kerst toe. En zien er naar uit om in 2017 verder te werken aan nieuwe energie voor Middag Humsterland.

 

Met vriendelijke groet,

Timo Spijkerboer, EAZ wind

 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zoek