Mooiste dorp van Nederland

Wie kan iets meer vertellen over deze prachtige foto?

Deze foto komt uit het Groninger archief (www.groningerkentekens.nl).  In dit archief zijn veel Groninger kentekens te vinden uit de jaren 1901 – 1950. Het kenteken A 28224 op deze Chevrolet is op 29 oktober 1937 uitgegeven aan Harm Pieter Homan, smid in Niehove. Zo’n kenteken was persoonsgebonden, als je een nieuwe auto kocht nam je het oude kenteken mee. De letter A staat voor de provincie Groningen (B was voor Friesland).

Harm Pieter Homan was geboren op 31 augustus 1904 en overleed 23 december 1979. Hij was getrouwd met Jacoba Eelkje Bok (29-12-1916 – 7-10-2003). Harm Pieter was de zoon van Hendrik Homan (uit Sebaldeburen, smidsknecht, smid en gediplomeerd hoefsmid in Niehove) en Geertruida Struivig. Geertruida was een dochter van Harm Struivig, die in 1878 bij de  geboorte van Geertruida al “grofsmid” in Niehove was. Tijdens het huwelijk van Hendrik en Geertruida is de smederij van Struivig naar Homan overgegaan.

 

 

Wat is er op de foto te zien?

Links op de voorgrond staat het huis van Anne en Arnold, linksachter is het huis van Gerry en Bianca nog te zien. Het is duidelijk winter. De gelegenheid lijkt me nogal officieel. De man op de auto is heel netjes gekleed en draagt een hoge hoed. Ook de fietsers achter de auto zijn netjes gekleed. Waarom een paard voor de auto?

 

Wie helpt verder?

Wie kent deze bijzondere foto en kan daar iets meer over vertellen?
Ik ben benieuwd!

BOUDEWIJN DE VRIES

 

PS: Ik heb gebruik gemaakt van:

www.groningerarchieven.nl

www.groningerkentekens.nl

www.allegroningers.nl/graftombe.nl

 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search