Mooiste dorp van Nederland

Visie op Dorp & Dorpshuis

Beste bewoners,

In het onderstaande een toelichting over de manier waarop de besturen van Dorpsbelangen en Dorphuis in 2018 werken aan een dorpsvisie en een visie op het gebruik van het dorpshuis.

Dorpsbelangen wil graag een dorpsvisie maken. Die is voor het dorp en het bestuur handig om vast te stellen welke zaken prioriteit hebben en welke richting we op willen. Hij is ook nodig om bij de gemeente bij bijvoorbeeld subsidieverstrekking te kunnen aantonen dat een activiteit of project wordt gedragen door het dorp. Met een goede dorpsvisie is het makkelijker om wat gedaan te krijgen bij de gemeente of subsidieverstrekkende organisatie.

Voor het dorpshuisbestuur is het vooral belangrijk te weten welke rol het dorpshuis in de komende jaren speelt. Daar komen de veranderingen met een gemeente die meer op afstand komt ook bij. Die wil dorpshuizen gebruiken als “springplank” in het dorp.

De behoefte aan toekomstschetsen van Dorpsbelangen en Dorpshuis zijn bij elkaar gevoegd. Dit is gedaan volgens de afspraak die is gemaakt op de jaarvergadering van dorpsbelangen afgelopen oktober. Er werd toen gesproken over ondersteuningsmogelijkheden door de gemeente en die wilde de vergadering niet onbenut laten. Dat traject is begin dit jaar gestart onder de naam Koploperproject.

Gemeente Zuidhorn organiseert dat Koploperproject. Het project is gericht op behouden en verbeteren van leefbaarheid van dorpen, met dorpshuizen als speerpunt. Vanuit dat project lopen nu enquêtes onder de noemer ‘Duurzame Dorpshuizen Scan’. Duurzaam gaat over milieukundig duurzaam, maar ook over een opzet die een tijd mee kan. In elk dorp wordt in deze weken een groep bewoners benaderd met een enquête met vragen over de leefbaarheid van hun dorp en de rol van het dorpshuis daarin. Het is bedoeld als een eerste indruk van wat er in een dorp wel en niet speelt. Niehove is dan van een heel andere orde dan Oldehove. Er wordt per dorp een groep van 20 mensen aangeschreven. Dorpshuis en Dorpsbelangen hebben geprobeerd om een zo goed mogelijke afspiegeling van bewoners door te geven. 20 is niet veel, zeker niet voor een groter dorp, maar het is een mengsel van jong, oud, kort wonend, lang wonend, in de buurt, ver weg of niet meer werkend etc. Het is voor het project bedoeld om een indruk te krijgen van wat speelt, het is niet bedoeld om conclusies op te baseren.

Om te weten wat in een dorp echt leeft zijn keukentafelgesprekken een mooie werkwijze. Die komen in de periode april/mei. Dan wordt aan de hand van een serie thema’s besproken wat er speelt in het dorp en waar men heen zou willen.

In juni treffen de dorpen elkaar om de resultaten per dorp te bekijken en te bespreken en is het tijd om verdere plannen te maken zodat ideeën realiteit worden. Dat zijn plannen die in en door dorpen zelf worden gedaan. In oktober moeten de projecten vorm krijgen. Het voordeel van het meedoen met deze route is dat het aansluit bij het ritme van de gemeente en dat is voor het verkrijgen van geld heel praktisch. En dat heb je naast ideeën en draagvlak uiteindelijk nodig om dingen gedaan te krijgen. Op die manier ontstaat een gezamenlijke kookgroep, een deelauto, een energieproject, een dorpsbieb enz.

Namens Dorpsbelangen en Dorpshuis

Ruud Hendriks en Janneke Holwarda

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zoeken