Mooiste dorp van Nederland

Geluidsoverlast windmolens neemt af!

Goed nieuws over windmolen bijgeluiden

EAZ werkt nog op verschillende manieren aan de geluiden van hun molens. De molens bij fam. vd Helm worden voor de proeven gebruikt. Hierbij laatste stand van zaken:

De pieptoon (1250 Hz voor de techneuten) is met kunststof ringen sterk gereduceerd. Dat was al heel vlot na het plaatsen gerealiseerd. Het piepen werd als meest storend ervaren en draagt ook vrij ver. Bij sommige windsnelheden hoor je ze nog wel. Ze gaan de ringen strakker aandraaien om te kijken of dat nog extra effect geeft.

De bromtoon (rond 100 Hz) wordt met elektronica aangepakt. Een week of 2 geleden is die geplaatst, maar hij werkte maar in een van de twee molens. Afgelopen week is er aan verder gewerkt om te zorgen dat ze beide werken en de elektronica ook bij wisselingen in draaisnelheid vlot reageert. Het resultaat wordt steeds beter en de verwachting is dat ze bij lagere windsnelheden goed gaan werken. Dat is ook de situatie waarin ze het meest hoorbaar zijn. Bij hogere windsnelheden heeft de aanpassing er meer moeite mee, maar dan hoor je de brom doorgaans ook minder. Hun vraag is tot welke windsnelheid het hoorbaar is. Rondom windkracht 5 รก 6 en hoger is er zoveel windgeluid dat het in elk geval niet meer opvalt.

De fluitende windgeluiden van de wieken komen van de achterrand van de wieken. Dat hoor je bij bijna alle windsnelheden. Er is een periode geweest waarin de achterkant van de wieken minder scherp werd gemaakt en dan ga je ze meer horen. Ze gaan kijken of ze randen scherper kunnen krijgen terwijl ze aan de molen zitten. Als dat niet werkt gaan ze wieken wisselen.

EAZ is in de winter aan het werk geweest met experimenteren en aanpassen en heeft het streven om 1 april alles werkend te hebben. Rond die tijd gaan mensen weer meer naar buiten en gaan de ramen weer vaker open. Als alles optimaal werkt worden de verbeteringen ook in de andere molens rond Niehove doorgevoerd en op andere plaatsen waar hinder wordt ondervonden. Nieuwe molens krijgen de aanpassingen standaard. Alles met elkaar dus goede berichten die te melden zijn over het geluid.

Ruud Hendriks

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search