Mooiste dorp van Nederland

“Suxwort zingt” doet mee aan bevrijdingskoor NPO4

In het kader van 75 jaar bevrijding heeft NPO Radio 4 het initiatief genomen een virtueel koor samen te stellen dat het Largo uit de Negende symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’ van Antonín Dvořák zingt. Deze troostvolle muziek klonk tijdens de Tweede Wereldoorlog in een gevangenenkamp op Sumatra.

Ook een aantal zangers van ons dorpskoor “Suxwort zingt” doet mee op initatief van onze dirigent Anne Vos van Dijk. Men kon de eigen partij thuis instuderen aan de hand van meezingopnames en dan vervolgens digitaal opnemen en versturen naar NPO4. Daar worden alle ingezonden bijdragen samengevoegd tot een groot virtueel koor.

Niet alle Niehoofster zangers hebben meegedaan, want het is best lastig om je partij thuis in je eentje in te studeren en bovendien was het ook erg lastig om steeds op het goede moment in te zetten.

Zondag 3 mei laat Floris Kortie in het tv-programma Podium Witteman (NPO 2, 18.10 uur) een kleine preview zien van het Virtueel Bevrijdingskoor.

Op Bevrijdingsdag, dinsdag 5 mei, klinkt op NPO Radio 4 om 8.45 in De Ochtend van 4 op NPO Radio 4 de première van het Virtueel Bevrijdingskoor. Daarna is de video vanaf dat moment ook te zien op https://www.nporadio4.nl/zing-mee-de-nieuwe-wereld-home/zing-mee-met-het-virtueel-bevrijdingskoor.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond in een vrouwenkamp op Sumatra iets bijzonders plaats. De gevangenen zochten in het kamp naar een manier om alle ellende het hoofd te kunnen bieden. Ze herinnerden zich klassieke muziekstukken, maar hadden geen muziekinstrumenten tot hun beschikking. Daarom besloten ze orkestmuziek die hen was bijgebleven te gaan zingen, zonder woorden.

Dat stemmenorkest zong in het kamp onder meer het Largo uit de 9e Symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’ van Antonín Dvořák. De muziek bood de vrouwen op Sumatra troost en kracht om te overleven. In het kader van 75 jaar bevrijding biedt NPO Radio 4 een arrangement aan van dat Largo van Dvořák, geschikt voor een ensemble of koor bestaande uit sopraan, alt, tenor en bas.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search