Mooiste dorp van Nederland

Herdenking 75 jaarvrijheid ook in Niehove

De herdenking van 75 jaar vrijheid moet helaas op veel bescheidener wijze gevierd worden dan aanvankelijk bedoeld was.

4 mei

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gaat in aangepaste vorm door, zonder publiek. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen, in aanwezigheid van alleen minister-president Rutte, burgemeester Halsema van Amsterdam en voorzitter Verbeet van het Nationaal Comité, een krans bij het Nationaal Monument. Koning Willem-Alexander houdt tijdens de herdenking een toespraak. De Nationale Herdenking wordt live uitgezonden door de NOS.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei beveelt heel Nederland aan om voor eenmaal op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers.

In Niehove zal op 4 mei, evenals in veel andere plaatsen in het land, de taptoe geblazen worden om 19.58 uur bij de kerk door Arnold Vos-van Dijk. Aansluitend is het twee minuten stil. Verder worden dorpsbewoners uitgenodigd in de loop van die avond bloemen in de heg rond de kerk kunnen steken, waarmee we op onze eigen wijze de herdenking van de Tweede Wereldoorlog kunnen invullen.

5 mei

Op 5 mei gaat de vlag natuurlijk in top. Om 12.00 uur wordt de kerkklok extra lang geluid als teken van hoop en troost. Aansluitend zullen we tegen 12.15 uur een aantal toepasselijke liederen zingen rond de kerk. Het idee is dat bewoners van de Kerkstraat voor hun huis staan en de overige bewoners aan de kant van de haag rond de kerk plaats nemen, op gepaste afstand van elkaar. Er worden drie liederen gezongen:

  • We’ll meet again 
  • Zing vecht huil bid lach werk en bewonder 
  • en het Nijhoofster lied 

Het zou heel mooi zijn als we deze liederen van bevrijding met elkaar kunnen zingen in deze tijd met al zijn beperkingen. De tekst vind je hieronder in bijlage. Als je mee wilt zingen, wil je deze dan zelf uitprinten?

Liederen van bevrijding

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zoek