Mooiste dorp van Nederland

Ooievaar terug in Niehove???

Op 3 april werd ons dorp bezocht door een ooievaar, hopelijk op zoek naar een mogelijkheid om een gezinnetje te stichten en een bijbehorend nest te bouwen. Laten we het hopen! Marco en Fred maakten foto’s…

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Martin Clobus
Martin Clobus
2019-04-09 15:02

Ik heb hem zelfs op de nok van de kerk gezien. Het nest terug op de kerk zou mooi zijn, maar is al eens afgewezen door de Stichting Oude Groninger Kerken op advies van de Momentenwacht. denken dat dit het dak zou kunnen beschadigen. Als hij vaker komt kunnen we nog een poging wagen.

Het Ooievaarsnest

Op de nok van het dak heeft naast de dakruiter lang een ooievaarsnest geprijkt, dat de trots was van het hele dorp. Op diverse afbeeldingen van de kerk is dit ooievaarsnest te zien. Over de ooievaars, die elk jaar in april terugkeerden naar Niehove, schreef predikant ds. L.M. de Boer in 1881 een welkomstlied: “driewerf welkom, Gij Eiber trouwe vrind! Die over land en zeëen heen Ons kerkje wedervindt”. Helaas verschenen vanaf 1882 de vogels niet meer in Niehove, ondanks de pogingen van kerkvoogden en notabelen om ze een “volgens de eischen des tijds ingerichte woning” te geven. Een paar maal waaide het nest van het kerkdak, tot het in 1920 onherstelbaar was en moest worden verwijderd.

rob.vogel
Rob Vogel
2019-04-09 12:59

Moet er dan geen nest op de kerk komen, zoals dat vroeger was? (zie het gebrandschilderde raampje in het bezoekerscentrum)

Zoek