Mooiste dorp van Nederland

Ode aan het Nationaal Landschap Middag-Humsterland

In navolging van het landelijke jaarthema “Ode aan het Landschap” van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen brengt de Werkgroep Regiomarketing van de Gebiedsraad Middag-Humsterland samen met de gemeente Westerkwartier een ode aan het Nationale Landschap Middag-Humsterland. Het themajaar “Ode aan het Landschap 2021” is bedoeld om het Nederlandse landschap onder de aandacht te brengen in al zijn facetten: niet alleen het landschap zelf, maar ook de cultuurhistorie, de historische verhalen, de invloed van de mens op de natuur, de kunstzinnige verbeelding van het landschap, de kwetsbaarheid ervan, enz.

Middag Humsterland

Het unieke nationaal landschap Middag-Humsterland is een open, oud wierdenlandschap en typerend voor de ontstaansgeschiedenis van het noordelijk zeekleigebied. De dorpen in dit gebied zijn een bezoek waard; Niehove is in 2019 door Elsevier zelfs uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland!  De toeristische ondernemers en trekpleisters in het gebied bundelen hun krachten en komen met nieuwe activiteiten om bezoekers kennis te laten maken met het gebied. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk bij museum Wierdenland in Ezinge een kano te huren en via het Reitdiep en het Aduarderdiep en Feerwerd in 3,5 uur een rondje te varen. Er zijn ook kortere tochten te varen naar Oldehove, Saaksum of Feerwerd.

Website en toeristische kaart

In het afgelopen jaar is gebleken dat vanwege de coronacrisis veel mensen in eigen land op vakantie gingen en daarbij vooral ook de onbekende plekken gingen opzoeken. Ook voor 2021 verwachten we  dat er weer veel mensen op uit zullen trekken om het eigen land en de eigen streek te verkennen.  Om bezoekers hierbij op weg te helpen is een overzichtskaart van Middag-Humsterland ontwikkeld, waarop alle toeristische adressen zijn aangegeven, evenals fiets- en wandelknooppunten.

Op 23 april jl. heeft wethouder Elly Pastoor uit handen van Lex van Wijngaarden (voorzitter van de Werkgroep Regiomarketing Middag-Humsterland) de eerste toeristische kaart Middag-Humsterland ontvangen. De kaart is vanaf eind april af te halen bij toeristische ondernemers en supermarkten in het Middag-Humsterland (waaronder de Eisseshof en het Bezoekerscentrum in de Kerk van Niehove) en ook te bekijken op www.middaghumsterland.info. Op deze website komt binnenkort ook een overzicht met alle activiteiten die in de komende tijd in Middag-Humsterland plaatsvinden.

Lex van Wijngaarden: “Middag-Humsterland leent zich niet voor grootschalig toerisme. We willen ons juist richten op de liefhebbers, mensen met belangstelling voor het landschap en de cultuurhistorie. En juist ook op de inwoners van de streek om zich meer verbonden te voelen met ons prachtige cultuurlandschap. Het gaat dus om ‘langzaam toerisme’, waarmee we bedoelen: mensen die het landschap verkennen te voet, per fiets of met de kano; mensen die de rust en de tijd hebben om het landschap in al zijn facetten te leren kennen. De website en toeristische kaart zijn daarbij belangrijke hulpmiddelen.”

In verband met de coronamaatregelen is niet alles open op dit moment. Kijk voor vertrek altijd even op de website van de locaties die u wilt bezoeken voor de actuele openingstijden.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search