Mooiste dorp van Nederland

Kiendops Oorlog

Op dertien april jl. verscheen de vijfde roman van onze dorpsgenoot Janneke Holwarda: Kiendops Oorlog.

Het is 1944. Willem, die thuis Kiendop wordt genoemd, woont in een volkswijk in Arnhem. Hij is veertien jaar oud, een nakomertje in een gezin met twee oudere broers en een zus. Zijn oudste broer heeft hij al vier jaar niet gezien, want die voer op zee toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Wanneer de Slag om Arnhem begint, moet hij halsoverkop met zijn ouders huis en stad verlaten. Zijn moeder beweert dat het voor hooguit een weekje zal zijn, maar zijn vader en hij vermoeden dat het wel eens langer kan gaan duren. Er breekt een periode aan van ingrijpende gebeurtenissen die de rest van zijn leven zullen bepalen. Als hij uiteindelijk terugkeert naar de ruïnes van hun huis is hij vijftien en volwassen.

Op de achterflap staat:

In een wierdedorp in het lege land van Noord-Groningen woont een oude man, wachtend op de dood. Hij lijdt pijn, hij kan niet meer slapen, hij kan geen trompet meer spelen en leert zichzelf ’s nachts bas. Janneke Holwarda woont aan de andere kant van de wierde en komt met hem in contact. Zijn levensverhaal raakt haar diep. Lang zoekt ze naar een vorm om te ontkomen aan Gerard Reve’s strenge oordeel: “echt gebeurd is geen excuus”. Het resultaat is een verrassend vertelde coming-of-age-roman, gebaseerd op de oorlogsjeugd van jazzmusicus Willem Reinen.

Het boek is verkrijgbaar in papieren versie, als e-boek en als audioboek. Het audioboek wordt door Janneke zelf voorgelezen, de papieren versies zijn te koop in de boekhandel, op internet, maar ook in café Eisseshof (tegen contante betaling van € 20,00). Als je daar koopt kan je bij Janneke langs gaan om het boek te laten signeren (Kerkpad 3).

Meer informatie op www.jannekeholwarda.nl/boeken

Zie ook het artikel in De Streekkrant

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search