Kunnen we een nieuwe (economische) ontwikkelingskansen vinden?
Kunnen we zowel het landschap van Middag-Humsterland versterken als de landbouw economische ontwikkelkansen bieden? Hoe kunnen we verduurzamen? Kan het wel samengaan? En hoe vergroten we de leefbaarheid? Dat zijn centrale vragen die naar voren kwamen in de eerste bijeenkomst op 21 maart voor een nieuwe gebiedsvisie. De tweede bijeenkomsten waarin ondernemers, inwoners en organisaties dit gezamenlijk uitwerken tot concrete plannen en projecten zijn op 12 april en 3 mei. Ieder is daarbij welkom.
Startdag voor visie en concrete projecten
Dinsdag 21 maart kwam een 40-tal mensen bij elkaar op de eerste van 3 openbare bijeenkomsten over de toekomst van Middag-Humsterland. Ondernemers, inwoners en organisaties , ieder die zich betrokken voelt kan meepraten. De gemeenten Zuidhorn en Winsum willen op basis van de gesprekken dit voorjaar een nieuwe gebiedsvisie opstellen, met daarbij concrete projecten. Op deze startmiddag en -avond spraken we in groepjes over onze visies, vanuit waarden, kansen, ambities en ontwikkelingen met een veto. In de 2e en 3e bijeenkomst is het de bedoeling de waarden samen te vertalen in projecten en een actielijst. De gemeenten hopen op een bredere opkomst de volgende keren, dus hier alvast de data:
2e bijeenkomst: woensdag 12 april om 20.00 uur (inloop 19.30 uur) in Ezinge
3e bijeenkomst: woensdag 3 mei
Middag-Humsterland aantrekkelijk in 2030
Voor de toekomst van Middag-Humsterland noemden de groepen niet alleen het landschap in relatie met de toekomst van de landbouw, biodiversiteit, duurzaamheid en duurzame energie, ook de leefbaarheid voor jong en oud en sociale verbanden kwamen aan de orde. Hoe mooi is het wanneer dat alles leidt tot een gebied dat in 2030 zo aantrekkelijk is, dat bedrijven goed draaien en opvolgers hebben, het landschap versterkt is en inwoners er graag wonen, zonder enige krimp.
Versterken landschap èn economische ontwikkelingskansen
Hoe kan je in de huidige tijd zowel het landschap van Middag-Humsterland versterken als de landbouw economische ontwikkelkansen bieden? Kan het wel samengaan? Dat is de centrale vraag. Willem Foorthuis, de nieuwe lector Duurzaam Coöperatief Ondernemen en betrokken bij het Westerkwartier, leidde deze eerste bijeenkomst. Hij gaf een mogelijke richting aan voor de toekomst van de landbouw met een recent voorbeeld van een Bedums varken: het varken bleek uiteindelijk in Spanje een sjieke worst te worden, voor een veelvoud van de prijs die de boer ervoor kreeg. Zouden wij onze producten hier zelf kunnen verwaarden? Kunnen we net als de Italiaanse Toscaanse Parmaham en de Parmezaanse kaas inzetten op kwaliteitsproducten? Op verwaarding i.p.v. schaalvergroting?
Verduurzamen en vernieuwen
Middag-Humsterland is een cultuurhistorisch gebied met een duizenden jaar oud bijzondere structuur, dat maakt dat je ontwikkelingen intelligent moet doen. Niet vastzetten. We zijn ons er allemaal van bewust dat we ook staan voor de wereldwijde uitdaging van CO2 reductie, van verduurzamen, van vernieuwen. De afgelopen jaren heeft de agrarische sector vooral ingezet op schaalvergroting en kostprijsverlaging. Hoe gaan we de nieuwe uitdagingen handen en voeten geven? Hoe nemen we daarbij zelf onze eigen regie? Kan juist een Nationaal Landschap koploper worden in duurzame innovatie? Dat is waar het de volgende bijeenkomsten voor de landbouw over gaat. Studenten van de Hanzehogeschool en andere scholen willen graag bijdragen aan projecten en onderzoeken.
Leefbaarheid dorpen
Voor de leefbaarheid van de dorpen, voor wonen en werken, was het eerste wat genoemd werd voorzieningen als internet en OV en verbinden. Daar is vast meer over te zeggen. Kom ook daarom 12 april en 3 mei naar de bijeenkomsten.
Annemieke Grimbergen