Gasland II en fracking in Groningen
Taal: | |
Views: | 1172 |
Ingevoerd: | 25-07-2015 |
Geplaatst door: | Redactie Earth Matters |
Bron: | Earth Matters |
Gekoppelde categorieen
Duurzaam 2.0, Schaliegas | Fracking, Milieu, Gezondheid
(Earth Matters | Groningen Boven Gas) De documentaire Gasland maakte Nederland bewust van het gevaar van fracking met als resultaat dat er inmiddels 225 schaliegasvrije gemeenten en tien schaliegasvrije provincies zijn. Sinds de eerste Gasland heeft Josh Fox echter niet stilgezeten en de gasindustrie zeer zeker ook niet. Die dynamiek in Gasland II levert precies datgene op wat je ervan verwacht: letterlijk en figuurlijk vuurwerk met veel lessen voor Nederland, en Groningen in het bijzonder.
Gasland II begint met de ramp in de Golf van Mexico. Fox laat beelden zien die andere journalisten niet konden schieten: kilometers boven de zee aan alle kanten van de horizon, niets dan olie. Een ramp waarbij het ecosysteem van bijna de gehele Golf van Mexico voor ontelbare generaties verloren is gegaan. De olie- en gaswinning vindt gewoon doorgang. De omvang van deze ramp en de manier van afhandeling staan symbool voor de werkwijze van olie- en gasbedrijven in samenwerking met de overheid en media.
In Amerika is fracking uitgesloten van de Safe Drinkwater Act en zodoende hoeft het aan geen enkele milieuwet te voldoen. Er zijn veel dorpen zonder veilig drinkwater. Hele volksstammen verhuizen; zelfs een burgemeester en een miljonair zijn genoodzaakt te vertrekken omdat de gehele familie ziek is en de situatie niet meer leefbaar is. Het ziektebeeld laat voortdurende bloedneuzen, long-, oog-, keel- en huidproblemen, leukemie, gewrichtspijnen en evenwichtsstoornissen zien. Bij bloed- en lichaamstesten is er steeds sprake van aan fracking gerelateerde chemicaliën.
Volgens een expert uit de gasindustrie gaat bij alle boringen ongeveer 5% van de betonstortingen direct niet goed. Bij 1 op de 20 boringen komt er onder andere methaan in het drinkwater. Volgens de cijfers van de gasindustrie zelf lekt 50% van alle gasputten over een periode van dertig jaar. Wereldwijd zijn er 1,8 miljoen putten en op dit moment lekt daarvan 35%. Dit zijn consistente cijfers en er lijkt geen verbetering op te treden.
Iemand in het team van Fox heeft undercover een presentatie van de gasindustrie bijgewoond waar tactieken werden besproken over hoe de medewerkers het beste met het publiek om kunnen gaan. In de powerpointpresentatie zijn zelfs oorlogsstrategieën te zien. Militairen die in het Midden-Oosten opdrachten kregen voor psychologische oorlogsvoering worden ingehuurd om lokale bevolkingen te destabiliseren, lokale wetten te beïnvloeden, actiegroepen te infiltreren en deze af te luisteren.
Tijdens de presentatie werd aangeraden om cursussen en handleidingen voor bijvoorbeeld 'counter insurgency' en 'dealing with an angry public' te downloaden via de website van het Amerikaanse leger. De gasbedrijven zijn inmiddels op het gebruik van deze technieken betrapt en vervolgens verhoord. Echter is er geen adequaat onderzoek verricht en er zijn ook geen maatregelen genomen.
Bovendien worden anti-frackingactivisten soms aangemerkt als extreme eco-terroristen die een gevaar vormen voor de staat. Voor het leger is het illegaal om psychologische oorlogsvoering op eigen burgers te gebruiken, maar aardgasbedrijven deinzen er niet voor terug.
In Gasland II is te zien hoe wereldwijd steeds meer mensen hun water in brand kunnen steken en er zijn zelfs mensen die hun huis moeten verlaten vanwege explosiegevaar. Bij fracking komt in grote mate methaan vrij, een nog veel grotere boosdoener dan CO2 als het gaat om klimaatverandering. Op dit moment zijn gefrackte gassen de meest milieuvervuilende fossiele brandstoffen ter wereld. Een andere naam voor schaliegas is ironisch genoeg Liquid Natural Gas (LNG). Je zou bijna denken dat het biologisch verantwoord is.
Fracken in Groningen
Vorige week deed Minister Kamp een mooie uitspraak voor Nederland: geen nieuwe commerciële schaliegasboringen zonder onderzoek; een resultaat dat bereikt is onder druk van de publieke opinie. Daar heeft Groningen echter niets aan. Hier boort men namelijk niet naar schaliegas, maar wordt wel met dezelfde chemicaliën gefrackt naar gas in zandsteen. De vergunning voor fracken in Groningen was in 1993 al afgegeven en geeft min of meer 'carte blanche'. Blijham en Saaksum staan zodoende nog gewoon op de lijst om in oktober gefrackt te worden.
De gasbedrijven in Gasland II doen ook aan charmeoffensief. Ze kopen boeken voor scholen en soms speeltuinen. Naar het schijnt heeft de NAM in Nederland ook laten onderzoeken hoe ze zich in tijden van kritiek het best kunnen presenteren. Een van de genomen maatregelen zou zijn meer lokaal in te kopen waardoor er meer draagvlak komt.
Een van de laatste gevolgen die Gasland II aankaart, zijn de aardbevingen die in verband worden gebracht met de schaliegaswinning. Er is zelfs een aardbeving geweest van 4,7 op de schaal van richter. De kleinere worden in sommige schaliegaswingebieden bijna dagelijks gevoeld en gemeten. Daar hebben we in Groningen ons portie al wel van gehad.
Ondanks duizenden gerapporteerde milieuovertredingen, water- en luchtverontreiniging en gezondheidsproblemen wordt alles consequent en stellig ontkend door de gasbedrijven, waaronder Shell (NAM). Daarin worden ze gedekt door de media. Zonder structurele berichtgeving in het voordeel van de gasbedrijven had dit niet op deze schaal kunnen plaatsvinden.
Earth Matters TV | Groningen Boven Gas
Groningen Boven Gas, een nieuw programma van Earth Matters TV, wil deze berichtgeving graag anders doen en met een oprecht kritisch en bezorgde houding kijken naar de problematiek rondom de gaswinning in Groningen. Daarom nodigt Groningen Boven Gas alle experts, klokkenluiders en schrijnende gevallen uit die hun verhaal niet goed kwijt kunnen bij andere mediabedrijven om hun verhaal, al dan niet voor de camera, bij ons te doen. Interesse? Mail naar a.bos@earth-matters.nl .