Mooiste dorp van Nederland

Datum: 13/12/2018
Tijd: 12.00 – 14.00 uur
Locatie: Rechtbank, Guyotplein 1, Groningen
door: Tegengas en Milieaudefensie
Bijeenkomst

Manifestatie “Tegengas kleine gasvelden” op donderdag 13 december in Groningen

Gelijktijdig met de bekendmaking van de afbouw van de gaswinning in het Groningenveld, werden we afgelopen voorjaar geconfronteerd met de berichtgeving over gaswinning middels fracking bij Pieterzijl. Het lijkt erop, dat om de afbouw van de gaswinning in het Groningenveld ten compenseren nu ingezet op de zogenaamde kleine gasvelden die overal in het land verspreid zijn. In de nieuwe gemeente Westerkwartier zijn dat er alleen al vijftien, o.a. bij Pieterzijl/Warfstermolen en Saaksum/Roode Haan. Daarnaast hebben we grote gasopslag bij Grijpskerk en Langelo. De risico’s van deze gaswinning – en met name de “stapeling” van gaswinning en gasopslag zo dicht bij elkaar – zijn onvoldoende duidelijk en er zijn ook geen regelingen voor afhandeling van schade zoals in het Groningenveld. Uit buitenlands onderzoek komt naar voren dat gaswinning in kleine gasvelden niet ongevaarlijk is, zie deze documentaire.
Op donderdag 13 december as. dient in de rechtbank van Groningen een rechtszaak over de boorlocatie Nij Beets in Friesland. Omdat momenteel bijna alle “kleine velden” volop leeggepompt worden en er daarnaast allerlei plannen zijn voor opslag in de “kleine velden” is door mensen uit Woerden en uit Nij Beets het initiatiefgenomen om – samen met Milieudefensie – een actie op te zetten om de “kleine velden” goed op de kaart te zetten.

Vandaar deze oproep aan alle bewoners van “kleine velden” in Nederland om zoveel mogelijk naar de Rechtbank in Groningen (Guyotplein) toe te gaan op donderdag 13-12-2018 rond 12:00 uur.
Milieudefensie zal borden maken waarop de namen staan van elke boorlocatie waarvan vertegenwoordigers aanwezig zijn. Er zijn in ieder geval borden voor de locaties Warfstermolen/Pieterzijl, Roodehaan en de gasopslag Grijpskerk.
Ook mensen van het Groningenveld zijn van harte welkom. We hebben een gezamenlijk probleem en dit is een mooie gelegenheid om hier aandacht voor te vragen. Vooral de kleine velden met hun eigen problematiek zijn onderbelicht in de totale gaswinningsproblematiek want daar valt volgens het ministerie nog wel wat gas te halen en in de rest van Nederland is men vaak niet eens op de hoogte.

Er wordt een grote kaart van Nederland gemaakt met daarop alle boorlocaties/kleine velden. Ook zijn sprekers uitgenodigd. Er wordt breed opgeroepen aan mensen om hun gezicht hier te laten zien en daarmee ook hun boorlocatie op de kaart te zetten. Zegt het voort!

Volg de facebookpagina van OnzeKlei of van Tsjingas om op de hoogte te blijven.

Search