Mooiste dorp van Nederland

Windmolengeluiden

Er zijn veel klachten over de bijgeluiden van de molens gemeld en doorgegeven aan EAZ. Die zijn aan het werk gegaan om de geluiden weg te krijgen, daar is al e.e.a. van geschreven. De buitenkanten van de generatoren zijn net voor de herfstvakantie gedempt, maar dat heeft maar beperkt effect (wordt ook nog aan verder gewerkt). Van de voorste molen is afgelopen maandag  ook de binnenkant gedempt en dat lijkt meer bij te dragen. Ze gaan dat ook met molen 2 doen om te zien wat het eindresultaat wordt.

Het nadelig effect is dat ze nu meer brommen, een beetje alsof er op een afstand een machine in het land aan het werk is maar dan dag en nacht. Dat herkende EAZ ook al; waarom dat sterker wordt weten ze niet, maar ook met dempen van de brom zijn ze aan het werk.

Als ze het allemaal gedempt krijgen willen ze dat ook bij andere molens gaan toepassen. De molen van fam Feitsma wordt langs de Rikkerdaweg/Frytumerweg/Heerburen gehoord, dus daar kan dat dan ook worden gedaan. Ik heb goede hoop dat er een oplossing komt en zie dat EAZ er moeite voor doet. Nogal wat bewoners zijn verbaasd of boos dat er niet eerst een oplossing werd gezocht voordat ze zijn gaan plaatsen. Dat is inderdaad wel raar, mede omdat het probleem al vanaf het begin bestaat en EAZ draagvlak in de omgeving belangrijk vindt. Dit bevordert niet het toch al smalle draagvlak. Het had ook in andere dorpen een hoop gedoe en ergernis kunnen schelen als het voor plaatsing was opgelost. Wat ik voor Niehove en ook voor de andere dorpen of buren van molenbezitters uiteindelijk het belangrijkste vind is dát het wordt opgelost. Gelukkig is het nu herfst en zit iedereen meestentijds binnen, (waar het overigens nog wel via de slaapkamerramen binnen komt) en verheug ik me toch op stille zomeravonden in komend jaar. Al kost het me op die avonden vermoedelijk dan nog steeds veel moeite om langs het aandacht trekkende gedraai heen te kijken, want de ontwikkeling geeft een flinke beeldverandering in het landschap. Die sommigen meevalt maar anderen juist weer tegen valt ten opzichte van de verwachting.

Hartelijke groet, Ruud Hendriks

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zoek