Mooiste dorp van Nederland

Windmolenberichtje

EAZ heeft gevraagd om door te geven dat er 2 aanvragen bij hun zijn gedaan. Dat hadden ze al een maand geleden doorgegeven maar ben ik vergeten door te geven. Aduarderdiep 7, Feerwerd, en Jensemaweg 8, Oldehove, in beide gevallen 1 molen.

Intussen wordt door EAZ gewerkt aan oplossingen voor de geluidsproblemen. Met kunststof ringen hebben ze de fluittoon grotendeels onder controle. Dat is fijn, want daar waren veel klachten over in Niehove en ook bij andere dorpen. Deze oplossing gaan ze daar ook toepassen.
De bromtoon is er nog wel, lijkt er sterker door te worden; of dringt meer door omdat de bomen kaal zijn, dat weten ze eigenlijk niet hoe dat werkt. Die lage brom is voornamelijk rond Rikkerdaweg en Havenstraat bijna 24/7 hoorbaar, bij windkracht 2-3 het meest aanwezig en soms ook binnenshuis hoorbaar. We hebben wat opnames gemaakt met een telefoon voor het bureau dat de geluidsmetingen voor de normen rond de molen heeft gedaan. Die zijn heel verbaasd dat dit hoorbaar was en ook zo sterk is dat een telefoon het kan ‘horen’ en komt mogelijk op locatie meten. Het was voor hun een onbekende, ze wisten alleen dat de fluittoon een aspect van deze molens is. De metingen voor de geluidsnorm van dit type molen hebben ze op 21 meter van de eerstgebouwde molen op de grond gedaan bij een vrijstaande boerderij. Dit is gedaan volgens de Europees afgesproken meetmethode (masthoogte + de halve diameter), die blijkbaar voor de situatie van lage molens of dit soort generatoren niet goed werkt. Het kan ook zijn dat de bijgeluiden zo zacht zijn dat het wel binnen de normen valt, maar voor een stil dorp in Groningen wel storend is terwijl dat in een gebied meet veel verkeer etc. niet het geval is. Daar houdt de norm geen rekening mee.
EAZ gaat als korte termijn experiment de instellingen van de elektronica van de molens aanpassen om te proberen het gebrom bij lage windsnelheden te beperken. Ze werken aan een structurele aanpassing die onder alle omstandigheden moet werken maar dat loopt nog. Ze streven er naar die in de loop van de winter te realiseren en te plaatsen.

Hartelijke groet,
Ruud Hendriks

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
gertruuddijkstra
Gertruud Dijkstra
2017-12-22 13:11

Hallo Ruud,
Het is goed te lezen hoe serieus EAZ de geluidproblematiek van de molens oppakt. Laten we hopen dat het geluidshinder zal verdwijnen!
Ter aanvulling op hetgeen je schrijft: de lage bromtoon is ook 24/7 hoorbaar in de tuinen en slaapkamers (ook met gesloten ramen) van de huizen aan de Kerkstraat die aan de achterkant grenzen aan de ijsbaan.
Groeten, Gertruud

Zoek