Mooiste dorp van Nederland

Windmolenaanvraag, bericht van Dorpsbelangen

Windmolenaanvraag

In de afgelopen weken was er onrust over het plaatsen van 2 EAZ windmolens op het erf bij fam. vd Helm aan de Rikkerdaweg (ashoogte 15m, tiphoogte 21m). De vergunningsaanvraag in de streekkrant kwam voor vrijwel iedereen als verrassing. Daar kwam ongelukkigerwijs bij dat de vermelding van de aanvraag verscheen nadat deze al in de welstandscommissie was behandeld. Een aantal dagen na de melding in de krant kwamen bij Dorpsbelangen reacties en vragen binnen. Voor veel mensen was het grootste punt van zorg het landschappelijk aanzien van Niehove en Middag Humsterland. Het is een open en relatief onverstoord oud cultuurlandschap dat vrij is van molens, veel bewoners willen dat graag zo houden. Er is zorg dat wanneer er een paar molens zouden komen er binnenkort op meer plaatsen dit soort molens verschijnen, terwijl in Groningen ook juist een actie gaande is om solitaire molens versneld te saneren. De molens in de aanvraag vallen echter met 15 meter ashoogte net op de grens en mogen onder voorwaarden nog worden geplaatst, alles boven 15 meter mag niet meer solitair worden geplaatst.

 

Ondergetekende heeft contact gehad met fam. vd Helm en met de bouwers van de molen om informatie te vragen en de zorgen over te brengen. De bouwers hebben al snel daarna besloten dat ze het project stop gingen zetten omdat ze geen projecten willen waar weerstand omheen is, dat past niet in hun manier van ondernemen. Ze hadden wel verwacht dat er bij omwonenden zorgen zouden zijn over geluid, want daar zijn ze zelf ook nog niet tevreden over. Wat ze minder hadden verwacht is dat het zicht op de molens zo’n grote rol zou spelen. Veel bewoners geven naast hun zorg overigens aan wel een dubbel gevoel te hebben omdat alternatieve energiewinning een belangrijk item is, en ze tegelijk toch tegen plaatsing van deze molens zijn. Voor de energieopbrengst van 1 molen in de Eemshaven moeten echter 600 van deze molens worden geplaatst, dat relativeert die gedachte.

 

Er zijn na de vermelding van de aanvraag een paar zienswijzen aan burgemeester en wethouders gestuurd, waaronder een van Dorpsbelangen. We hebben die niet namens alle bewoners gestuurd. Dat kon niet want er was niet de tijd om te onderzoeken wat de verschillende meningen zijn en hoe die verdeeld zijn. Van aanvraag, gedaan op 23 juni, tot uitspraak mag de gemeente maximaal 8 weken nemen. We hebben gemeend wel een zienswijze te kunnen sturen omdat de groep bezorgde bewoners daar groot genoeg voor was. Omdat de aanvraag is ingetrokken worden de zienswijze niet behandeld en komt er ook geen reactie op van B&W.

 

Namens Dorpsbelangen,

Ruud Hendriks

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zoek