Mooiste dorp van Nederland

Samen eten in Niehove?

Zoals ik heb aangekondigd in de algemene ledenvergadering van Dorpsbelangen, komen twee studentes van de Hanzehogeschool hun afstudeeronderzoek doen in Niehove. Waar gaat het om? Nederland vergrijst. Het aantal ouderen in de samenleving gaat de komende decennia sterk groeien ten opzicht van het aantal jongeren. Ook de zorgvraag zal daarmee toenemen. Tegelijkertijd wordt steeds duidelijker dat er grenzen zijn aan de capaciteit in de zorg. We zullen dus vooral zorgzaam moeten zijn voor elkaar. Ook in Niehove. Het onderzoek richt zich op de vraag hoe je in een buurt, wijk of dorpsgemeenschap initiatieven kunt starten en ontwikkelen die het onderling contact tussen bewoners (ouderen en jongeren) bevorderen. De gedachte hierbij is dat door regelmatig contact eerder en makkelijker wordt opgemerkt wanneer iemand uit de buurt extra hulp nodig heeft. Een van de mogelijke activiteiten waar aan gedacht kan worden is dat bewoners af en toe samen eten.

De studentes formuleren het als volgt::

Wij zijn Iris Geluk en Maryam Mahamed. Op dit moment vierdejaars studentes van de opleiding Voeding en Diëtetiek aan de Hanze Hogeschool Groningen. Als afstudeeropdracht doen we een onderzoek bij u in het dorp. Zoals u misschien zelf al weet heeft Niehove relatief veel oudere inwoners in vergelijking met andere plaatsen in Nederland. Dit maakt Niehove een uitstekende plaats voor ons onderzoek. Wij willen onderzoeken of het mogelijk is om in Niehove een vorm van gezamenlijk eten te organiseren voor en door bewoners van verschillende leeftijden. Of daar volgens u draagvlak voor is en hoe dat het beste vorm zou kunnen krijgen willen we graag met u bespreken. Wij zouden graag met u in gesprek gaan over hoe u tegen dit idee aankijkt.

Denk mee, meld je aan!

Voor hun onderzoek zoeken Iris en Maryam acht Niehoofsters die bereid zijn om het idee van ‘samen eten’ met hen te bespreken. Het liefst zouden ze vier oudere Niehoofsters (75 jaar of ouder) willen spreken en vier jongere Niehoofsters (in de leeftijd van 18 tot 74 jaar). In de week van 21 tot 25 november willen ze graag een individueel gesprek met je plannen dat ongeveer veertig minuten tot een uur zal duren en daarna in de week van 5 tot 9 december willen ze nog een keer samenkomen met z’n achten voor een groepsgesprek om uitkomsten van de individuele gesprekken met elkaar te bespreken en tot een gezamenlijke conclusie te komen. Het plan is dan om begin januari die gezamenlijke conclusie te presenteren in de Naisflits.

Zou jij deze studentes willen helpen bij hun afstudeeronderzoek? Kan er volgens jou een vorm van samen eten georganiseerd worden in Niehove? Waar? Met wie? Hoe vaak? In welke vorm? Hoe denk jij hierover? Als je hier aan mee wilt werken geef je dan op bij Rob Vogel. Je mag mij hiervoor bellen, whats-appen of SMS-en op 06-537549 85, je ga ook mailen rob.vogel@me.com of je mag het gewoon mondeling aan mijn doorgeven. En als je vragen hebt hierover zal ik die graag proberen te beantwoorden.

Rob Vogel

 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search