Mooiste dorp van Nederland

Plannen voor Dorpswinkel Oldehove in de versnelling

Het plan was om in de wintereditie van Nais uut Nijhoof een update te plaatsen van onze vorderingen, maar er viel weinig te melden, dus hebben we besloten dat niet te doen. Nu zit er weer schot in de zaak, zodat het tijd is om u bij te praten.

De mensen die zich via de enquête hadden aangemeld als vrijwilliger of degenen die bereid zijn om de nieuwe buurtwinkel financieel te ondersteunen, hebben onlangs een persoonlijke mail ontvangen met onderstaande informatie. Helaas hebben we van ieder die zich heeft aangemeld geen e-mailadres of soms was het adres wat moeilijk te ontcijferen. Willen degenen die zich als vrijwilliger hadden gemeld, maar geen e-mail hebben ontvangen en die nog graag willen hebben, zich via de mail bij ons melden? oldewinkel@gmail.com

We zijn de afgelopen periode met name onderzoekend bezig geweest. Van onze bezoeken aan kleine supermarkten in het noorden van het land, waarbij ook enkele waren die een doorstart of nieuwe start hadden gemaakt, hebben we veel geleerd. Bijvoorbeeld: wat is het minimaal benodigde vloeroppervlak, wat zijn de kosten van allerlei benodigde apparatuur en wat ben je kwijt aan de eerste inrichting van de winkel ? Daarnaast ontvingen we informatie over hun ervaringen met werken met vrijwilligers,  mensen met een beperking of mensen die een reïntegratie-project volgen.                  

Ook zijn er contacten geweest met een paar supermarktketens en groothandels. Eén groothandel  is hier ondertussen al wezen kijken en praten en daar hebben we wel vertrouwen in. Een groot breekpunt bleek echter steeds weer te zijn dat we geen pand hadden, maar daarin is onlangs verandering gekomen. De ‘jongens van Odeon’ gaven aan ruimte te willen bieden voor een dorpswinkel in het pand dat ze hadden gekocht, waardoor er één appartement minder in zou komen. En zo waren er waren plotseling twee locaties mogelijk: een gedeelte van Odeon en een winkel opgebouwd uit units bij dorpshuis Humsterland, beide met hun eigen voor- en nadelen.

Dinsdag 5 maart zijn wij als werkgroep Oldewinkel met afgevaardigden van DBO Oldehove, dorpshuis Humsterland, de nieuwe eigenaars van Odeon, Gerard Meijer en Zorgzaam Oldehove  in gesprek gegaan. Op basis van 20 gezamenlijk bedachte criteria hebben we de voor- en nadelen van beide locaties tegenover elkaar gezet. Uiteindelijk bleek de voorkeur uit te gaan naar Odeon en dus wordt die mogelijkheid nu verder onderzocht.

Vooruitlopend op een plek voor huisvesting en het zoeken van een beheerder dan wel exploitant, zijn we ook al vast begonnen met een eerste onderzoek van mogelijke stichtingsvormen voor een dorpswinkel. Wat is in ons geval de beste vorm: profit, non- profit of coöperatie? Dat zal zeker ook bepaald worden door het type leidinggevende dat we kunnen vinden, een exploitant of een beheerder. Iemand vinden die de winkel wil runnen is op dit moment onze belangrijkste kwestie. Als we die hebben gevonden, kunnen we full speed verder. We ontvangen hierover graag tips via oldewinkel@gmail.com. Trouwens, mocht u andere informatie hebben die op dit moment nuttig zou kunnen zijn volgens u: meld het ons! Wij staan overal voor open.

Werkgroep Oldewinkel

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search