Vraag: Waarom deze brief?
Omdat er verschillende aanbieders van glasvezel, kabel, of andere vormen van snel internet ons bestoken met informatie. En omdat de besturen van Dorpsbelangen Niehove en Humsternet signalen krijgen dat veel bewoners van de dorpskern Niehove behoefte hebben dat alles eens goed op een rij wordt gezet.
Vraag: Wat is nu verschil tussen Ziggo (coaxkabel), KPN (kopernet) en Glasdraad (glasvezel)?
Het verschil zit hem in de snelheid, het verschil tussen download en uploadsnelheid, en in het wel of niet delen van capaciteit .
Toegepast op de huidige netwerken:
- Het kopernetwerk van KPN heeft de kleinste kanaalcapaciteit. Hoe snel het is hangt sterk af van afstand tot de centrale. De uploadsnelheid is meestal maar 10% van de downloadsnelheid. Bij veel vraag op het netwerk neemt de snelheid af.
- Ziggo heeft glasvezel tot de centrales en coaxkabel naar de huizen. Ziggo heeft daardoor een grotere kanaalcapaciteit dan het KPN netwerk, maar heeft dezelfde nadelen. Door de kortere afstanden in de kern van Niehove is de capaciteit nu voor veel abonnees nog redelijk te noemen.
- Glasvezel heeft een vrijwel onbeperkte kanaalcapaciteit en de meeste snelheid biedt. Up- en downloadsnelheid zijn hetzelfde. Glasvezel is overigens ook minder gevoelig voor storingen en veroorzaakt zelf ook minder storing. Met allerlei technische trucjes (modulatietechnieken) kunnen KPN en Ziggo de grenzen van hun koper- en coax-netwerk nog enigszins oprekken, maar de echte toekomst is voor Glasvezel netwerken.
Vraag: Straks bedenken ze wel weer wat nieuws?
Ja, ontwikkelingen gaan door en er worden steeds nieuwe zaken bedacht. Maar door de aanwezigheid van glasvezel zijn we daarop voorbereid. Voor sommige nieuwe ontwikkelingen is het in de toekomst misschien nodig om een keer een ander kastje in huis te plaatsen, maar ook daarbij zal gebruik gemaakt kunnen worden van het reeds aanwezige glas. Glasvezel is letterlijk investeren in de toekomst en zeer toekomst-vast.
Vraag: Waarom 3 projecten en niet één?
Er lopen op dit moment 3 glasvezelprojecten in het Westerkwartier. Dit is het gevolg van de privatisering van de Telecommunicatie in de 80er jaren, waarbij telecommunicatie niet meer door de overheid (destijds PTT) maar door diverse private bedrijven geleverd moet worden. Deze kijken uiteraard naar winstgevendheid. Een bedrijf als KPN, of Ziggo mag nu dus weigeren om een netwerk aan te leggen als dit commercieel voor hun niet interessant is.
- KPN doet daarom alleen de grote kernen zoals Grijpskerk, Zuidhorn, Aduard, Grootegast, Leek, Marum etc. Deze kernen zijn vanwege de aantallen aansluitingen commercieel interessant voor KPN. Kleine kernen zoals Oldehove, Niehove Kommerzijl etc. zijn niet interessant en doen niet mee.
- Het project “Snel Internet Groningen” doet alleen de allertraagste adressen in het buitengebied. Die adressen kunnen “gratis” een glasvezelaansluiting krijgen. Dit is mogelijk door subsidie vanuit de provincie. Snel internet Groningen legt niets aan in de kernen zoals Niehove. Humsternet is heel kritisch over dit project, zie daarvoor: humsternet.nl .
- Glasdraad doet de kleine kernen van het Westerkwartier én het buitengebied. Glasdraad is daarmee de enige partij die bereid is glasvezel te leggen in een dorp als Niehove. Voorwaarde is dat 40% van huishoudens in het gebied mee willen doen.
Vraag: wat is Glasdraad voor een bedrijf?
Glasdraad is een investeringsbedrijf dat glasvezelnetwerken aanlegt in gebieden die de grote aanbieders links laten liggen. Dat kunnen buitengebieden zijn, maar soms nemen ze ook kleinere dorpskernen mee. Glasdraad heeft al veel gebieden verglaasd. De netwerken in de buitengebieden van Westerwolde en Stadskanaal zijn net opgeleverd. Recent is gestart met aanleggen in het buitengebied van Emmen, en van Flevoland. (zie: www.glasdraad.nl ). De netwerken die Glasdraad aanlegt zijn het beste te vergelijken met het stroomnetwerk van Enexis. Daar leveren energieleveranciers u stroom; zij betalen Enexis voor het gebruik van het
netwerk. Na de aanleg door Glasdraad hebt u alleen nog te maken met de internetproviders die hun abonnementen voor landelijke tarieven aan u aanbieden. KPN heeft al toegezegd dat zij uw aansluiting gratis overzetten als het Glasdraad netwerk klaar is en u daar op aangesloten bent. De verwachting is dat na verloop van tijd het huidige kopernetwerk van KPN uitgefaseerd wordt.
Vraag: Maakt Ziggo geen gebruik van glasvezel? Legt KPN glasvezel aan in Niehove?
Zowel Ziggo als KPN maken ook gebruik van glasvezel. Dit gaat dan om glasvezel in hun aanvoer- en verdeelnetwerk. Men legt echter geen glasvezel aan tot in huis. Zowel Ziggo als KPN maken gebruik van hun bestaande koper- /coax-netwerk voor de verbinding naar huis. Beide bedrijven hebben geen plannen om glasvezel tot in de huizen in aan te leggen. Alleen Glasdraad legt glasvezel aan tot in uw huis of bedrijf.
Vraag: Moet ik Ziggo echt opzeggen?
Nee, het is ook mogelijk om Ziggo te behouden naast de nieuwe glasvezel aansluiting.
Hoewel het vrijwel niet is te vinden op de Ziggowebsite levert men ook losse TV-abonnementen. Dit kan zelfs al vanaf ca. 18 euro per maand. www.ziggo.nl/televisie/kabel-tv/ of www.ziggo.nl/televisie/tv-start/ . Ziggo maakt hier uiteraard geen reclame voor omdat men liever All-in-one abonnementen verkoopt. Ziggo verliest met de aanleg van glasvezel met keuze uit veel providers hun monopolie positie in de dorpskernen.
Vraag: wat zijn de tarieven van de providers op het Glasdraad netwerk ten opzichte van Ziggo?
De tarieven van de Glasdraad providers (waaronder KPN en T-Mobile) zijn gemiddeld wat lager dan de Ziggo tarieven. Dat varieert van 5 euro per maand voor de kleinere pakketten tot wel 20 euro voor de meest uitgebreide abonnementen.
Vraag: Kan ik later alsnog een aansluiting van Glasdraad aanvragen?
Dat kan alleen als het nu lukt om 40% deelname voor 25 november te halen. Dan gaat Glasdraad aanleggen. Wel wordt latere aansluiting veel duurder. In de kern zal een na-aansluiting vermoedelijk rond € 750,- gaan kosten, in het buitengebied hangt het af van de afstand die ze moeten afleggen. Voor 25 november aanmelden is dus sterk aan te raden.
Vraag: Wat is het belang voor Niehove als dorp???
Toen in de 19e eeuw het elektriciteits-netwerk in Nederland ook tot in de huizen ingevoerd werd waren er mensen die zeiden: “Waarvoor hebben we dat nodig? Die lampen die ik gebruik doen het toch prima?” Men dacht uiteraard alleen aan het vervangen van de lampen. Van al de ontwikkelingen die zouden volgen koelkasten, stofzuigers, wasmachines, radio’s, computers, had men op dat moment uiteraard nog geen idee. De invoering van elektriciteit maakte echter al die andere ontwikkelingen mogelijk. Wanneer vandaag de dag de stroom uitvalt, komt de wereld krakend tot stilstand. De aanleg van glasvezel speelt een soortgelijke rol. Op dit moment zien we het voornamelijk als een vervanging van telefoon en televisie en als een aansluiting voor de computer. De digitalisering van de maatschappij gaat echter met een steeds grotere snelheid door en er ontstaat behoefte aan meer bandbreedte/snelheid en kanaalcapaciteit. Denk aan zaken als: Remote diagnosticeren van patiënten door specialisten, hartbewaking op afstand, systemen om het huis te bewaken, het op afstand bewaken van bedrijfsprocessen en systemen, apparaten die een internetverbinding hebben (internet of things) , onderwijs op afstand, thuiswerken, etc. etc. De aanwezigheid van een glasvezelaansluiting zal deze ontwikkelingen ondersteunen en mogelijk ook versnellen. De Glasdraad aanbieding is dé kans voor de bewoners van Niehove om hier tegen een aantrekkelijk tarief in mee te gaan. De kans is ook groot dat als we dit niet doen, Niehove een “witte vlek” zal worden op de digitale kaart van de komende jaren. Bedenk daarbij dat de verglazing van Nederland verder doorgaat, en over enkele jaren meer dan 90% van Nederland glasvezel heeft. Als de aanleg niet doorgaat zal dat de leefbaarheid van ons gebied, en het vestigingsklimaat in ieder geval niet ten goede komen.
Waarom zien wij goede redenen om u aan te melden bij Glasdraad?
Onze argumenten zijn:
- Investeren in glasvezel is investeren in de toekomst, in ontwikkelingen die nog komen. We houden Niehove hiermee op de digitale kaart.
- Indien 40% meedoet krijgen scholen in de regio een gratis aansluiting.
- Glas is niet gevoelig voor storingen, stoort zelf niet, en is ook vrijwel niet af te luisteren.
- Het aanbod van €200 éénmalig is financieel zeer aantrekkelijk, het bedrag is in 1 a 2 jaren terug verdient, afhankelijk van de provider en het pakket die worden gekozen.
- Het is voorlopig een éénmalige kans, andere providers zullen dit als het nu niet lukt niet zo gauw opnieuw aanbieden en de overheid zal het als gevolg van de privatisering ook niet doen.
- En, niet onbelangrijk: er is keuze uit meer dan 10 verschillende providers. Voor een aansluiting op de “digitale snelweg” wil je niet afhankelijk zijn van 1 provider.
- In veel gevallen is de combinatie van een Ziggo TV-abonnement in combinatie met een glasvezel abonnement voor internet en bellen vele malen sneller, beter en ook nog eens goedkoper dan het huidige All-in-one abonnement dat velen nu bij Ziggo hebben.
- Er blijft de keuze om op termijn alsnog een All-in-One glasvezelabonnement nemen bij een van de 14 providers die via Glasdraad leveren. Door de Glasdraad aansluiting krijgen en houden we keuze, nu en in de toekomst.
Tenslotte:
Het is aan eenieder om zelf te beslissen of hij/zij zich in wil inschrijven voor Glasdraad. Er valt nu wat te kiezen en dat kunnen we binnen halen als 40% zich inschrijft. Mochten er na het lezen van deze informatie toch nog vragen zijn, dan adviseren wij u om even binnen te lopen op de inschrijfavonden van Glasdraad:
- Donderdag 14 november van 17 tot 20.30 uur in Dorpshuis Humsterland, Englumstraat 10 in Oldehove
- Dinsdag 19 november van 17 tot 21 uur in de Hayemaheerd, Jensemaweg 3 in Oldehove
- Donderdag 21 november van 17 tot 20.30 uur in De Driesprong, Dorpsstraat 21 in Kommerzijl
En voor meer inschrijfavonden elders in de gemeente zie: www.glasdraadwesterkwartier.nl
Met vriendelijke groet,
De besturen van Dorpsbelangen Niehove en coöperatie Humsternet