Mooiste dorp van Nederland

Geluid EAZ molens

Afgelopen vrijdag zijn de molens bij Hans van der Helm geplaatst. Veel mensen beschouwden dit als een feit en wilden alle gedoe erover achter zich laten. Echter, sinds die plaatsing komen er klachten vanuit het dorp over wat als zingende fluittonen wordt beschreven. Dat was onverwacht en schrikken, vooral voor diegenen die dichtbij wonen. De geluiden beginnen al bij windkracht 2 en zijn vanaf windkracht 3 duidelijk hoorbaar, vooral dwars op de molen. Niet een continue toon, het gaat in flarden. Bij zuidwesten wind, en die komt het meeste voor,  staan de molens zo dat de zijkant op het dorp gericht staat. De toonhoogte van de molens is iets verschillend, ze draaien ook iets verschillend. Het probleem is meteen bij EAZ aangekaart. Het blijkt een al langer bekend probleem (speelt recent ook bij Saaksum en Visvliet).  EAZ heeft er vandaag (dinsdag) in een schrijven aan ons dorp en de andere plekken waar het speelt uitleg over gegeven en daarbij aangegeven wat ze er aan gaan doen.  Met aan ondergetekende de vraag dat via de naisflits te verspreiden. Die uitleg is bijgevoegd:

20171017 reactie geluid Niehove

 

De 1250 Hz toon die wordt beschreven is het zingende geluid; het draagt ver en wordt bij alle huizen aan de Rikkerdaweg gehoord. Bij de huizen dicht bij de molens ook binnenshuis als de ramen dicht zijn. Van huizen aan de westkant van de kern van het dorp zijn ook klachten gemeld. De lage bromtoon van 100 Hz wordt ook gehoord, maar minder dan het fluiten. (1250 hz is te vinden via https://www.youtube.com/watch?v=WmUObKJjko0 , je kunt voor 100 of 1250 Hz ook http://onlinetonegenerator.com/ gebruiken. Een laptopluidsprekertje kan met 100 Hz niet veel).

 

Wil ieder die de geluiden als hinderlijk ervaart dat aan mij doorgeven zodat ik dat kan bundelen voor EAZ? Via 06 51298047 of via r.hendriks@aeres.nl . Graag ook diegenen die het al mondeling hebben doorgegeven. Wanneer er verbeteringen worden aangebracht kunnen we dan vlot achterhalen of de verbeteringen ook worden ervaren door diegenen die nu overlast ervaren.

 

Ruud Hendriks

 

Hartelijke groet,

Ruud Hendriks

088 020 5130

06 51298047

r.hendriks@groenhorst.nl

 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zoek