Mooiste dorp van Nederland

Gaswinning door “schuin boren”: ook in onze regio…

Bij gaswinning hebben we een beeld van boortorens of boorplatforms voor ogen. Maar in geval van het Waddengebied is dat maar het halve verhaal. De andere helft ligt verstopt achter de Waddendijken van Groningen en Friesland, zoals te zien is in deze speciale VIDEO over ‘schuin boren’.

De Waddenzee. Het grootste gebied op aarde dat bij laag water droogvalt, en bij hoog water weer overspoelt. En juist daarom zo ontzettend waardevol. Miljoenen trekvogels tussen de tropen en de Noordpool zijn van dit unieke natuurgebied afhankelijk. Niet voor niets: UNESCO Werelderfgoed.
Om de Waddenzee voor de toekomst te behouden, moeten we de balans behouden – de balans tussen eb en vloed, en tussen zee, en zand. Maar dat gaat niet goed.
De zeespiegelstijging versnelt – en er dreigt een punt dat de wadplaten en de kwelders definitief kopje onder gaan, en de Waddenzee verdrinkt. Dat punt wordt dichterbij gebracht door de gasindustrie, die op steeds meer plaatsen bodemdaling veroorzaakt.
Dat gebeurt vanaf boorplatforms, zoals het NAM-platform bij Ameland en het Zuidwal-boorplatform tussen Vlieland en Harlingen, dat onlangs weer in productie genomen is door het Canadese gasbedrijf Vermilion.
Maar misschien nog zorgwekkender is de gaswinning die wij helemaal niet kunnen zien als we naar de Waddenzee kijken. Gaswinning die verstopt is achter de Waddendijken van Groningen en Friesland. Gaswinning door schuin boren, soms kilometers ver onder de Waddenzee – vanaf locaties als het Groningse Bierum en Lauwersoog, of de Friese dorpen Blije, en Moddergat.
Deze boorlocaties veroorzaken niet alleen bodemdaling onder de dorpen en de hoge Groningse en Friese kleigronden, maar óók onder de Waddenzee – bodemdaling die de gevolgen van zeespiegelstijging ernstig kan uitvergroten.
En dus wordt het tijd dat ook dit verhaal van gaswinning in Groningen en Friesland verteld wordt. En dat we zeggen: stop met verstoppertje spelen. We weten wat jullie doen, en waar jullie het doen. En voor ons maakt het geen verschil: een boorplatform op zee, of een plak asfalt met gasleidingen achter de dijk.

Bovendien: dit “schuin boren” gebeurt niet alleen in en rond de Waddenzee, maar ook in geval van de kleine hoogcalorische gasvelden in onze eigen contreien, zoals uit onderstaand kaartje moge blijken….

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zoeken