Mooiste dorp van Nederland

Gasopslag wordt gaswinning in Grijpskerk ??

Verontrustend bericht op facebook:

Gisteravond toch flink overdonderd teruggekomen van de bijeenkomst met als titel “Informatiebijeenkomst Ondergrondse Gasopslag Grijpskerk”. Je denkt te komen naar een bijeenkomst omtrent het einde van de gasopslag en hoe dat een andere invulling moet krijgen. Dat bleek ook wel te kloppen, maar het ging uiteindelijk alleen maar om draagvlak te krijgen voor de gaswinning onder Grijpskerk. Was dat de titel van de uitnodiging geweest, dan was de opkomst waarschijnlijk veel groter geweest. Kort samengevat volgens de laatste sheet van de presentatie:

1) Wat het nu isàGasopslag
2) Wat het moet gaan worden
àGaswinning:
– Wel met goede schadeprotocols etc.
– Controle op naleving afspraken
Met als kleine kanttekening;
– Bodemdaling is al een feit en wordt erger
– Risico op aardbevingen is zeker aanwezig
3) Wat wij als inwoners willen ter compensatie- ???

De kans op aardbevingen is niet zo groot als bij de winning in het veld Groningen word ons verteld, want Grijpskerk heeft in verhouding maar een klein veld. Mooi verhaal, want elk veld is klein vergeleken met het veld Groningen. Dat is immers het op twee na grootste veld ter wereld!

We laten ons toch niet voor de gek houden. Een veilig dak boven je hoofd is toch het meest basale wat er is. Waarom zouden we op voorhand compensatie willen voor mogelijke gevolgen en bij winning voor daadwerkelijk schade? Grijpskerk en omgeving heeft nu al last van bevingsschade door de winning van het Groningen veld. De Nam heeft al aan menigeen vergoedingen moeten betalen. Bij veel inwoners is overigens niet eens bekend dat de laatste jaren scheuren zijn ontstaan die het gevolg zijn van de aardbevingen. Laten we daar eerst maar eens met herstel beginnen. Het kan toch niet zo zijn dat we gaan toestaan dat dit nog erger gaat worden.

We hebben bovenstaand bericht uit tweede hand. Maar iedereen die zich ook bezorgd maakt over de plannen rond de gasopslag in Grijpskerk kan zich nog laten informeren tijdens twee informatie-bijeenkomsten:

  • Pieterzijl (dorpshuis De Wending, Schoolstraat 4) donderdag 13 juni 2019
  • Niezijl (dorpshuis ’t Schanshuus, Hoofdstraat 83) donderdag 20 juni 2019

De bijeenkomsten beginnen om 17.00 uur en eindigen om 20.00 uur. Je kunt met medewerkers van NAM in gesprek. Om 17.15 uur, 18.15 uur en 19.15 uur worden er korte centrale presentaties gegeven. De gemeente Westerkwartier zal ook bij de bijeenkomsten aanwezig zijn.

 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zoek