Mooiste dorp van Nederland

Drones boven Niehove

In toenemende  mate worden drones gebruikt om foto- en video-opnamen te maken. Een dorp als Niehove is een geliefd object om te fotograferen: zowel op de grond als vanuit de lucht. Dit heeft bij een aantal bewoners de vraag opgeroepen: mag je zomaar vanuit de lucht foto’s maken? En wat betekent dit voor onze privacy?

Het vliegen met een drone is in beginsel toegestaan, maar wel aan diverse voorwaarden gebonden. Zo mag men niet hoger vliegen dan 120 meter en moet men altijd de drone in zicht hebben. Je mag niet vliegen boven mensenmassa’s en boven aaneengesloten bebouwing (lees: dorp of stad). Bovendien dien je de privacy van personen te waarborgen, wat betekent dat je geen (herkenbare) foto’s mag maken van mensen zonder hun toestemming. Ook inzoomen op iemands privé domein (tuin/erf) die niet van de openbare weg te zien is, is zonder toestemming niet toegestaan.

Overigens is er een onderscheid tussen hobbyisten die privé-opnamen maken en professionele opnamen (bijv. voor een toeristische folder, voor de verkoop van een huis of voor nieuwsgaring/krant/tv). Professionals hebben soms meer rechten, maar hebben daarvoor wel een licentie nodig.

Mocht je het gevoel hebben dat met drone-opnames je privacy wordt geschonden, spreek de drone-vlieger dan aan en vraag evt. om zijn/haar licentie.

Mochten naderhand foto’s/filmpjes gepubliceerd worden die niet aan de privacy-wetgeving voldoen, kan je de maker ervan aansprakelijk stellen. Ook bij evt. ongelukken met een drone, kan het slachtoffer de drone-piloot aansprakelijk stellen voor de schade en/of het letsel.

Voor meer informatie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drone/

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zoek