Mooiste dorp van Nederland

Aanvang 20:00
zonder pauze
Filmnummer 24014

Tótem

Het voelt een beetje vreemd voor de zevenjarige Sol. Vanavond is het verjaardagsfeest van haar vader Tona, dat bij haar opa thuis zal worden gevierd. Maar sinds ze daar ’s middags aangekomen is, mag ze haar vader niet zien. ‘Je papa heeft rust nodig,’ zeggen twee temperamentvolle tantes die druk in de weer zijn met de voorbereidingen voor het feest. ‘Dan is hij vanavond weer fit.’

Wat Sol – mooi gespeeld door nieuwkomer Naíma Sentíes – ergens misschien wel vermoedt, maar nog niet helemaal lijkt te beseffen, is dat haar vader ernstig ziek is. De pas 27-jarige Tona heeft kanker in een vergevorderd stadium en is volledig afhankelijk van verpleegkundige Cruz. Het verrassingsfeest dat voor hem wordt georganiseerd staat daarmee niet alleen in het teken van zijn verjaardag, voor vrienden en familie is het ook een van de laatste mogelijkheden om tijd met hem door te brengen.

Het prachtig ingetogen drama Tótem volgt Sol en haar familie in de aanloop naar het feest. In intiem gefilmde scènes, verteld vanuit het perspectief van Sol, zien we hoe elk familielid anders reageert op het aanstaande verlies van hun vader, zoon of broer. Zo trekt Tona’s ietwat norse vader zich volledig terug in zijn eigen wereld, terwijl zijn zus Nuria het op een drinken zet.

2023
Mexico
Lengte 01:35