Mooiste dorp van Nederland

14 juni 2024
Filmnummer 2108

Out stealing horses

2019
Noorwegen
Lengte 123
zonder pauze

Een film gebaseerd op de veel bekroonde roman “Paarden Stelen” van de Noor Per Petterson. Out stealing horses begint in november 2019, vlak voor het nieuwe millennium. De gepensioneerde Trond (Stellan Skarsgard) gaat, na het verlies van zijn vrouw, terug naar het dorp in Noorwegen waar hij is opgegroeid. Hij trekt zich in alle eenzaamheid terug. Op een avond komt hij z’n buurman Lars tegen die hij tientallen jaren niet heeft gezien. Door Lars herleeft Trond de zomer van 1948, hij was toen vijftien jaar. Het was de zomer waarin hij paarden stal, maar ook de zomer van een tragisch ongeluk, Tronds eerste verliefdheid en de zomer dat de geheimen van zijn vader aan het licht kwamen. De film bevat mistroostige momenten, maar is oprecht ontroerend.

De prachtige beelden van de Noorse natuur zijn zeer indrukwekkend. De bossen, de weiden, het waterlandschap kleuren de film op prachtige wijze in en zorgen voor een melancholieke sfeer. Op het Filmfestival van Berlijn kreeg de film een prijs voor het camerawerk.

Out stealing Horses is een poëtische en gevoelige film met uitgebreide flashbacks. Als zijn blote voeten op de houten planken zet, denkt hij terug aan de eerste keer dat hij dat in zijn jeugdjaren deed. Dit soort details maakt het een uiterst zintuiglijke film. Trond leert nu de les die zijn vader hem als jongen mee gaf, “We kiezen zelf wanneer het pijn doet.” Out stealing Horses is een aangrijpende levenskroniek.