Mooiste dorp van Nederland

Aanvang 20:00
zonder pauze
Filmnummer 24013

La Chimera

Hij ziet er wat haveloos uit in z’n verkreukelde witte zomerpak, eeuwige sigaret in de mondhoek. De jonge Engelsman, voorheen keurig archeoloog, is in Toscane. Deed hij eerder wetenschappelijk onderzoek, nu jaagt op hij kostbare juwelen uit de Oudheid om ze voor veel geld te verkopen op de zwarte markt voor verzamelaars.

Op zijn tochten wordt Arthur vergezeld door een troep dakloze jongeren die hem helpen met opgraven; ze dragen Arthur op handen vanwege zijn feilloze vermogen om de kunstschatten van de Etrusken te vinden. Ondertussen maakt de Engelsman een verloren indruk; hij rouwt om het verlies van zijn grote liefde Beniamina.

Aards en spiritueel

La chimera is een reis die zich afspeelt tussen de levenden en de doden, tussen bossen en steden en tussen de eenzamen en de feestenden. De film viert het leven en is een bespiegeling over verlies en rouw. Rohrwacher (Lazzaro feliceLe meraviglie) legt de schoonheid van het Toscaanse landschap vast en treft het karakter van de inwoners; ze gebruikt hiervoor drie verschillende (analoge) filmtypen: 35mm, 16mm en Super16-mm, ieder met z’n eigen karakteristiek en toonwaarde, van aards naar spiritueel.

Josh O’Connor (Arthur) was eerder te zien in God’s Own Country en als de jonge prins Charles in de netflixserie The Crown; Isabella Rossellini speelt elegant Beniamina’s verstrooide moeder Flora.

2024
Italië/France/Swiss/Turkije
Lengte 02:10