Mooiste dorp van Nederland

30 maart 2023
Filmnummer 2204

Druk

2020
Denemarken
Lengte 01:57
zonder pauze

What a life, what a night/what a beautiful, beautiful ride…” Op de vleugels van het enorme succes van Thomas Vinterbergs Druk (Oscar en Bafta voor beste internationale film, prijzenregen op de European Film Awards) werd ook het aanstekelijke ‘What a life’ van het Deense trio Scarlet Pleasure waarmee de film opent en afsluit een grote hit. Beide gaan over het gevaarlijke genot van de roes.

Martin, Tommy, Nikolaj en Peter zijn bevriende collega-leraren op een middelbare school met ieder een eigen vorm van midlife crisis—gymleraar Tommy is gescheiden, Nikolaj wordt verzwolgen door zijn jonge gezin, Peter heeft bindingsangst en Martin (een rol van de geweldige Mads Mikkelsen, die tussen zijn Hollywood-avonturen door gelukkig tijd blijft maken voor kleine films in zijn thuisland) is zo afgestompt dat zijn geschiedenislessen kant noch wal meer raken. De leerlingen roepen hem ter verantwoording: voor hen staat er wél iets op het spel. De prestatiedruk is hoog; in het weekend zuipen ze zich klem om het aan te kunnen. Deense tieners drinken extreem veel, al is geen westers land hier zonder zonde.

Uit verveelde wanhoop gaan Martin en de anderen akkoord met Nikolajs voorstel om de these van een Noorse psychiater uit te testen: als de mens, zoals deze Finn Skårderud suggereert, inderdaad geboren wordt met een tekort van 0,05 promille alcohol in zijn bloed, is het dan niet interessant om dat tijdens werkuren systematisch aan te vullen? De gevolgen vormen het hart van de film, die bovenal een enorme collectieve acteerprestatie is.

 
 

Stomdronken spelen is misschien niet moeilijk, een béétje dronken spelen is dat wel—het komt aan op subtiele veranderingen in dictie en lichaamstaal, die Vinterberg en zijn cast van oude bekenden tijdens een intensief repetitieproces onderzochten. Het levert prachtige, soms ontluisterende scènes op. Vlak nadat Martin in de lerarenkamer met zijn neus tegen een deurpost is geknald geeft hij zijn beste les ooit; hij sleept de leerlingen mee in een vurig pleidooi voor tegendraads gedrag. Churchill zoop “als een varken”, Hitler was geheelonthouder — wie wordt jouw rolmodel? Ze hangen aan zijn lippen; hij is een held.

Natuurlijk blijft het niet goed gaan. Naarmate de vier het promillage verder opvoeren en de roes hen steviger in z’n greep krijgt, gaat er ook steeds meer kapot. Ze beschadigen zichzelf, thuis en op school ontstaan vermoedens. Het moet een keer stoppen, maar wanneer? En verliezen ze dan ook weer hun herwonnen levensvreugde?