Mooiste dorp van Nederland

Datum: 08/05/2010
Tijd: 15:30
Locatie: Kerkje Oostum
door: culturele commissie Oostum
reserveren: Entree 8 euri Reserveren niet nodig.

Tobias Delius in Oostum

Tobias Delius: tenor saxophone & clarinet

Tobias Delius is geboren op 15 juli 1964 in Oxford, Engeland. Hij begon met saxofoon spelen in 1980 in het Duitse Ruhr gebied. In 1983-84 woonde hij in Mexico City waar hij speelde in “Cuarteto Mexicano de Jazz” geleid door pianist Francixco Tellez.

Delius verhuisde in 1984 naar Amsterdam en studeerde voor een korte tijd aan het Sweelinck Conservatorium. Snel raakte hij betrokken met Amsterdamse improvisateurs en stopte met zijn studie om zich volledig op de impro muziek scene te richten. In 1990 ontving hij de Podiumprijs van de organisatie Stichting Jazz in Nederland. Hij heeft in Europa en daarbuiten gewerkt met muzikanten zoals Steve Lacy (October Meeting ’91), Louis Moholo’s Viva-la-black (Zuid Afrika ’93), Bill Frisell, Mark Feldman and Trio Clusone (Clusone Jazz ’93), Misha Mengelberg (“Pollo de Mare”, Angelica ’96 in Bologna), Steve Beresford (“Signals for Tea”, Vancouver ’98), Jeb Bishop, Kent Kessler & Hamid Drake (Chicago 2001) en Ray Anderson (Rotterdam, ’01).

Tobias Delius leidt zijn eigen kwartet met Tristan Honsinger (cello), Joe Williamson (contrabas) en Han Bennink (drums). De cd´s `The Heron´ (ICP 033), ´Toby´s Mlody´ (ICP 034) en ´Pelikanismus´ (ICP039) zijn allen erg enthousiast ontvangen tot ver buiten Nederland.

Delius heeft een duo met Wilbert de Joode, heeft een trio met keyboard speler Cor Fuhler en verschillende drummers (Louis Moholo en Paul Lovens bijvoorbeeld), en heeft het Trio San Francisco opgezet met houten blaasspelers Sean Bergin en Daniele D´Agaro. Hij heeft onlangs de groep Apa Ini met Wilbert De Joode, Hilary Jeffery (Trombone) en Serigne Geuye (djembe) opgericht.

Hij kan worden gehoord in een verscheidenheid aan groepen, waaronder: Available Jelly, Sean Bergin’s MOB, Chris Abelen Quintet, Joost Buis and his Famous Astronotes, Frank van Bommel Quartet en Curtis Clark.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zoek