Mooiste dorp van Nederland

Datum: 16/02/2014
Tijd: 14:00
Locatie: Museum Wierdenland, Ezinge

Nieuwe schilderijen Helmantel voor tentoonstelling.

Oudheden en Erfgoed als inspiratie

 

Vrijdagmiddag 10 januari heeft Henk Helmantel in Museum Wierdenland twee nieuwe schilderijen gepresenteerd. Deze werken maakte hij speciaal voor de tentoonstelling ‘Helmantel. Oudheden en erfgoed als inspiratie’ van 16 februari t/m 28 september te zien in Museum Wierdenland, Ezinge.

De tentoonstelling toont een prachtig samengaan van stillevens van Henk Helmantel met de originele objecten die op de schilderijen  staan. De stillevens zijn tijdsvensters die de aandacht richten op voorwerpen uit de prehistorie, Romeinse tijd, 13e, 15e, 16e, 17e en 20e eeuw. Helmantel heeft een speciaal oog voor mooie voorwerpen en een bijzondere hand om deze vast te leggen. Zijn blik op oudheden en erfgoed daagt uit om de voorwerpen op een nieuwe manier te bekijken; een blik op de voorwerpen inspireert om anders naar  de schilderijen te kijken.

 

 

Inspiraties

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van het project ‘Inspiraties’, een gezamenlijk initiatief van Museum Wierdenland en de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK)  een van de activiteiten in het kader van haar 9e lustrum. Het project brengt amateurkunst en professionele kunst die geïnspireerd is op erfgoed, samen. 

De tentoonstelling in Wierdenland is een voorbeeld van inspiratie voor kunstliefhebbers en amateurkunstenaars. De tentoonstelling kent een wissel van schilderijen. Vanaf 1 juli zijn de schilderijen met internationale archeologie vervangen door schilderijen met de focus op middeleeuwse kerkelijke (bouw)kunst. En dit vormt zo de directe aansluiting op de SOGK-expositie in acht kerken in het Reitdiepgebied..

                Van 1 juli t/m 28 september openen Acht kerken in het Reitdiepgebied de deuren om bezoekers te laten genieten van amateurkunst in vele uiteenlopende vormen en geïnspireerd door deze kerken. De SOGK geeft in dit jubileumjaar amateurkunstenaars de kans om zich, net als Helmantel, te laten inspireren door de architectuur, de sfeer en het gebruik van de Groninger kerken. Bij de tentoonstelling worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Kijk voor een actueel overzicht van de activiteiten: www.wierdenland.nl.  Meer informatie deelname tentoonstellingen: www.groningerkerken.nl

 

Crowdfunding via voordekunst.nl

De site voordekunst.nl ondersteunt kunstinstellingen om hun projecten te realiseren. Naast de bijdrage die de projecthouders ontvangen van een van de partners van voordekunst hopen zij zo de resterende financiering rond te krijgen. Toegankelijk, transparant, snel en democratisch.  De organisatie  hoopt op steun om dit project te kunnen realiseren.  Deelnemers (?) maken kans op het persoonlijk schilderspalet van Henk Helmantel die hij voor dit doel beschikbaar stelt. www.voordekunst.nl/vdk/project/view/1725-helmantel-oudheden-en-erfgoed-als-inspiratie

 

Informatie:

Museum Wierdenland, Benoît Mater & Jeanne Steen: info@wierdenland.nl,  06 15364206

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zoek