Het Engelse Kamp – Groningen 1914-1918
De internering van 1.500 Engelse militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog
In het Engelse Kamp in Groningen waren tijdens de Eerste Wereldoorlog Engelse matrozen van de Royal Navy geïnterneerd. Zij waren begin oktober 1914 bij Antwerpen ingezet om het Belgische leger terzijde te staan toen het Duitse leger deze stad aanviel.
Antwerpen bleek onhoudbaar en er volgde een chaotische terugtocht waarbij 1.500 Engelsen van de First Royal Naval Brigade niet meer konden ontsnappen naar het zuiden. Zij trokken daarom naar het neutrale Nederland waar ze na overschrijding van de grens, overeenkomstig de internationale rechtsregels, voor de duur van de oorlog werden geïnterneerd in een bewaakt kamp zodat ze niet naar hun land konden terugkeren om opnieuw deel te nemen aan de oorlog.
De mannen werden per trein overgebracht naar Groningen waar ze voorlopig gehuisvest werden in de Rabenhauptkazerne. Begin 1915 verhuisden ze naar een nieuw gebouwd barakkenkamp dat al spoedig het Engelse Kamp werd genoemd. Dit kamp was gelegen achter de toenmalige gevangenis van Groningen (tegenwoordig de Van Mesdagkliniek) aan de Hereweg.
Hoe het de Engelse matrozen verging in Groningen is het onderwerp van deze lezing.
Menno Wielinga is sinds zijn middelbare schooltijd geïnteresseerd in de Eerste Wereldoorlog. In maart 2014 verscheen zijn boek ‘Het Engelse Kamp – Groningen 1914-1918’. Het boek is gebonden, telt 292 blz., meer dan 270 historische foto’s en bevat een dvd-filmdocumentaire over het ‘geestige cabaret gezelschap’ de Timbertown Follies. Het boek is verkrijgbaar tijdens de lezing. De prijs is 32,95 euro – voor betaling is een eenmalig machtigingsformulier beschikbaar.
De bijeenkomst is in het dorpshuis Heralmahuus — Heralmastraat 15 — 9886 PG Saaksum.
Het spul begint om 20.00 uur.
Als je nog meer wilt weten kan je ook nog even kijken op mijn website:
http://www.wereldoorlog1418.nl/engelsekamp/index.html
Ik zou het heel leuk vinden als je aanwezig zou zijn.
Veel liefs – Menno