Muziek
Eisseshof
15.00 uur
Regiotheater Niehove
Entree: € 10,00

Kletzmer & Co: In di waitene lender

19 apr 2020

brengt Jiddische muziek met een verhaal. De muziek is uitbundig, dan weer verstild en ingetogen. Het Jiddische lied weerspiegelt de vele aspecten van het dagelijkse leven en kent vaak poëtische teksten.

In di waitene lender
Ons recente programma In di waitene lender (naar verre landen), gaat over ballingschap, over het verlangen en zoeken naar een ‘thuis’. Dit universele thema komt in de Joodse geschiedenis met herhaling terug: er was altijd een kwetsbaar evenwicht, een nieuwe verbanning lag altijd op de loer. We willen de muzikale uitwisseling laten horen die voortkomt uit het samenleven tussen Joden en hun omgeving. Daarnaast ook de pijn en eenzaamheid van op de vlucht zijn, de hoop op een nieuw leven in het vrije Amerika en de nieuwe vormen die de Joodse muziek daar aanneemt.
De grote oversteek naar Amerika, het Gouden Land, “de Goldene Mediene” was het gevolg van toegenomen repressie in het westelijke deel van het Russische rijk, de pogroms en de armoede, maar ook zucht naar avontuur en een beter bestaan brachten veel Joden telkens weer naar andere plaatsen die perspectief boden.
U hoort de verschillende muzikale invloeden, en het Jiddische lied vertelt het verhaal van armoede, van vluchten, eenzaamheid en afscheid, Van hen die vertrokken vol dromen en verwachtingen, en van hen die achter bleven in het oude Europa. Het is een verhaal van alle tijden.
Net zoals zij passeren ook wij grenzen van Jiddischland met een Sefardisch lied over afscheid en een Hebreeuws lied over verlangen naar het einde van de ballingschap.

Zie verder: www.klezmerco.nl

AGENDA

01 feb 2020
02 feb 2020
15 feb 2020
29 feb 2020
19 apr 2020
13 mei 2020
21 mei 2020