Mooiste dorp van Nederland

Datum: 22/03/2020
Tijd: 15.00 uur
Locatie: Eisseshof
door: Regiotheater Niehove
Muziek
Toegang: € 10,00
reserveren: zie tekst

KLEZMER & CO: In di waitene lender => AFGELAST !!!!

KLEZMER & C0 brengt Jiddische muziek met een verhaal. De muziek is uitbundig, dan weer verstild en ingetogen. Het Jiddische lied weerspiegelt de vele aspecten van het dagelijkse leven en kent vaak poëtische teksten.

In het nieuwe programma IN DI WAITENE LENDER (naar verre landen), gaat over ballingschap, over het verlangen en zoeken naar een ‘thuis’. Dit universele thema komt in de Joodse geschiedenis met herhaling terug: er was altijd een kwetsbaar evenwicht, een nieuwe verbanning lag altijd op de loer. We willen de muzikale uitwisseling laten horen die voortkomt uit het samenleven tussen Joden en hun omgeving. Daarnaast ook de pijn en eenzaamheid van op de vlucht zijn, de hoop op een nieuw leven in het vrije Amerika en de nieuwe vormen die de Joodse muziek daar aanneemt.
De grote oversteek naar Amerika, het Gouden Land, “de Goldene Mediene” was het gevolg van toegenomen repressie in het westelijke deel van het Russische rijk, de pogroms en de armoede, maar ook zucht naar avontuur en een beter bestaan brachten veel Joden telkens weer naar andere plaatsen die perspectief boden.
U hoort de verschillende muzikale invloeden, en het Jiddische lied vertelt het verhaal van armoede, van vluchten, eenzaamheid en afscheid, Van hen die vertrokken vol dromen en verwachtingen, en van hen die achter bleven in het oude Europa. Het is een verhaal van alle tijden.
Net zoals zij passeren ook wij grenzen van Jiddischland met een Sefardisch lied over afscheid en een Hebreeuws lied over verlangen naar het einde van de ballingschap. Misschien wel een heel mooi thema in dit jaar waarin we 75 jaar bevrijding mogen gedenken!

Reserveren via: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-kletzmer-co-in-di-waitene-lender-95559060723

Zie verder ook: www.klezmerco.nl

Zoek