Mooiste dorp van Nederland

Datum: 30/09/2017
Tijd: 9:30 – 17:00 uur
Locatie: Voormalige Jan Biermaschool (Schoolstraat 19) Oldehove
door: Werkgroep Energietransitie Middag-Humsterland
Bijeenkomst
Toegang: nvt
reserveren: e.veldwiesch@gcwk.nl

AFGELAST!!!!! =>Hackaton: Energie, duurzaamheid en landschappelijke kwaliteit in het Middag-Humsterland

In het voorjaar van 2017 hebben zo’n 70 inwoners en ondernemers uit het Middag-Humsterland een nieuwe visie opgesteld voor hun streek. Het resultaat: vier thematische werkgroepen, talloze ideeën voor projecten voor de langere termijn en drie projecten die meteen van start gaan.

Een van de werkgroepen met een vliegende start werkt aan een programma voor de energietransitie in het Middag-Humsterland. In de visie staat dat het gebied zelf in zijn energie moet kunnen voorzien. De gemeenteraad van Zuidhorn heeft kort geleden ingestemd met het voorstel om bij boerenerven maximaal 2 kleine windmolens en kleine zonneterreinen toe te laten.

Maar de overgang naar duurzame energie vraagt om meer. En er zijn ook veel meer mogelijkheden, bij boerenerven, in de dorpen en in het landschap, via nieuwe technieken voor energieopwekking en door energiebesparing. Maar dit moet wel op een manier die past bij het bijzondere karakter van het enige Nationale Landschap in de provincie. De werkgroep wil de landschappelijke kenmerken behouden en liefst nog zelfs versterken.

Dit idee van de werkgroep heeft ook landelijk aandacht getrokken. Het ministerie van OCW daagt ons uit voor een crossover tussen landschap en technologie, tussen burgers, ondernemers, experts en practitioners.

Hoe je dit aanpakt is niet eenvoudig. Uw medewerking en inbreng zijn van harte gewenst. Mede namens de werkgroep nodigen we u daarom uit voor een hackathon, een intensieve workshop van één dag, waarop u de contouren gaat bepalen voor een concreet uitvoeringsprogramma voor de energietransitie in een waardevol landschap.

Heeft u belangstelling voor deelname? Reserveer dan de datum in uw agenda!

Meld u hier aan voor de workshop op 30 september

Het volledige programma zult u z.s.m. ontvangen!

Zoeken