Mooiste dorp van Nederland

Niehove in tijden van Corona

“Gewoon” doorwerken: thuis en op kantoor

door: Irma Stol

Als transportplanner en medewerker burgerzaken, hebben Johnny en ik beiden een cruciaal beroep. Dat betekent dat het werk in tijden van Corona ‘gewoon’ doorgaat. Johnny doet zijn werk op kantoor in Haulerwijk en ik moet sinds vorige week thuiswerken. Het gemeentehuis van Buitenpost is alleen ’s middags open voor werkzaamheden die door de overheid aangemerkt zijn als ‘vitaal’. Denk daarbij aan verhuizingen, aanvragen van rijbewijzen en reisdocumenten (ter identificatie), geboorte- en overlijdensaangiften, huwelijken etc.. Alles op afspraak! Om het aantal bezoekjes op het gemeentehuis te minimaliseren wordt de digitale dienstverlening in een stroomversnelling (vervroegd) verder ingezet. Er komt daarom veel op me af. Nieuwe werkprocessen en het thuiswerken moet ook wennen. Toch pauzes nemen ook al is het druk! Thuis is het mogelijk om de online gevraagde diensten af te handelen, de mail de beantwoorden en (veel) telefoontjes te beantwoorden en eventueel afspraken in te plannen. Voordeel: het kan allemaal op pantoffels, haha. Er is helaas ook geen face-to-face overleg met collega’s. Je beseft maar weer eens hoe waardevol fijne collega’s zijn.

Veel mails, appjes, roosters, protocollen, instructies…. Ik ervaar het als een lawine aan informatie die dagelijks tot me komt. De krant en tv nog niet meegeteld. Hierin moet ik nog even mijn weg zien te vinden…. Waar anders de ICT-afdeling veel zaken voor je regelde, moet je dat nu -met telefonische ondersteuning- zelf doen (het technische aspect is even een dingetje 😉). En social media heeft meer mogelijkheden dan mij bekend waren. Er valt nog veel te leren….. Gelukkig is onze teamspirit en teamgeest groot. Iedereen zet zijn/haar schouders er onder. We vinden elkaar – via de groepsapp en Teams – in deze onzekere en drukke tijd. In die drukte en hectiek is het fijn dat je naar buiten kunt gaan voor een wandeling. Even het hoofd leeg maken en een frisse neus halen…. In Niehove hebben we gelukkig d(i)e ruimte!

Voor Johnny persoonlijk zijn er niet zoveel veranderingen in coronatijd, behalve de aanpassingen die iedereen moet toepassen in onderlinge contacten. Verbazingwekkend vindt Johnny dat vrachtwagenchauffeurs in landen als Italië, Frankrijk en Duitsland geen problemen ondervinden. Er wordt niet extra gecontroleerd of getemperatuurd o.i.d. Wel kan sneller de vracht gelost of geladen worden, zodat de chauffeur zo kort mogelijk op het los-/laadadres is. Toiletten en kantines op fabrieksterreinen zijn veelal gesloten. Economisch zijn het slechte(ere) tijden voor het bedrijf, want er zijn zeker minder transportopdrachten. Johnny zou thuis kunnen werken, maar het directe contact tussen de planners onderling – op minimaal 1,5 meter afstand – is ook belangrijk. Bovendien geeft ‘twee thuiswerkers’ misschien weer andere problemen 😊.

Voor ons is het allemaal te doen; we mogen niet klagen. Mensen die in de zorg werken staan voor veel grotere uitdagingen. Respect voor deze beroepsgroep (zonder anderen te kort te doen)!

Blijf allen gezond en we hopen op betere tijden. Een hartelijke groet van Johnny en Irma

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties