Het zal je maar gebeuren, scheuren in jouw huis. Wat is de oorzaak? Wat ga je er aan doen?             

Eerlijk moet je zijn wat betreft de staat van jouw pand. Wat richtte zwaar verkeer in jou straat aan? Is de ruimte rond de kozijnen die destijds vervangen zijn goed ondersabeld met cement mortel? Zijn er nog meer zaken vervangen of verwijderd? Kortom elk pand creëert vanaf dag één geschiedenis. Dag één is de nuloptie die door de jaren heen A-viertjes vullen. Alle andere schade, buiten het ouder worden van een bouwsel, is ontstaan vanaf het moment dat de Nam te Grijpskerk begon met het in en uit pompen van enorme hoeveelheden aardgas met zeer bedenkelijke technieken. De schade openbaart zich, heel geniepig en grillig, jaren later.

De zichtbare schade repareer je. Het is niet moeilijk en niet duur. De wapening die je plaatst op de zwakke plekken betekent zekerheid tegen toekomstige bevingen. Wil je het heel goed uitvoeren dan dien je te onderzoeken hoe het met de fundering staat onder het maaiveld. Doe je dit niet dan weet ik niet, juridisch gezien, hoe een verborgen gebrek na verkoop van jouw bezit afloopt!                        

Er zijn redenen om snel te handelen. Elk bedrijf en gezin krijgt te maken met regelgeving. In dit geval gaat het over de manier waarop er gerepareerd moet worden. Dat betekent kostbare ambtenarij en certificaten zwendel om geld ertussen uit te halen. Een en ander zal zo geformuleerd worden dat de verantwoording NIET komt te liggen bij de NAM. De vakman, uit de regio, die het uitstekend repareerde en de opdracht gever lopen tegen een boete aan, want bovenstaand initiatief moet betaald worden. De prijs zal enorm toenemen. Een gecertificeerd bedrijf zoekt goedkope arbeiders want de plaatselijke vakman gaat ten koste van de winst. Je kunt door de prijsstelling  in de problemen komen en een prooi worden van de bank. Er is nog een reden om snel te handelen. Elk bedrijf en gezin krijgt te maken met nog veel meer bevingen die mogelijk ook nog in kracht zullen toenemen. Degenen die hun bezit tijdig hebben gerepareerd ( zeg maar her ijking van de nul optie ) kunnen een gefundeerde claim neerleggen. Maar bij wie? Als mocht blijken dat achter de schermen SHELL en EXXON contractueel niet meer verantwoordelijk zijn!

Schakel een advocaat in. Raadpleeg diverse deskundigen. Leg de schade vast. Ga in ieder geval zo snel mogelijk beginnen met het repareren van de schade. Wees eerlijk tegen jezelf. Je weet dat de NAM niets voor je mag doen. Alleen schrijnende gevallen zullen enigszins geholpen worden. De beelden op journaal geven de indruk dat de NAM ruimhartig is terwijl het in de werkelijkheid een druppel op een gloeiende plaat is.

Je kunt het natuurlijk ook op Face-book zetten, maar daarmee zorg je ervoor dat je huis nooit meer te verkopen is. Of rond bazuinen dat iedereen in het dorp schade aan zijn huis heeft als gevolg van de aardgaswinning, waardoor het hele dorp niet meer aantrekkelijk lijkt om er te wonen. Dat is toch niet wat we willen?