Mooiste dorp van Nederland

Niehove in tijden van Corona

Nabijheid in tijden van afstand

door: Margreet Smilde

Graag stel ik jullie voor aan 7 poppenkastpoppen. Ze wonen bij ons sinds de corona-crisis en we gaven ze allemaal een naam. Op de eerste rij zie je van links naar rechts: Sam, zijn vriendinnetje Efy en Tovenaar Hokuspokus. De tweede rij toont Clowntje Belletje, De Politie, Bertje Boef en tante Sofie.

Omdat wij de fysieke nabijheid van onze 3 kleinkinderen tijdelijk moeten ontberen verzonnen wij een plan. Een ontsnappingsplan, zou je kunnen zeggen. Een vlucht uit de statische corona-wereld naar een dynamische fantasiewereld waarin alles mogelijk is. Een wereld die het grote gemis even kort doet vergeten.

Elke zaterdagmorgen spelen Rob en ik een poppenkastvoorstelling voor Jip, Saar en Kobus via de webcam. Een poppenkast is niet nodig want wij houden de poppen voor de camera en zorgen dat we zelf niet in beeld komen.

We zien de koppies van onze kleinkinderen wel omdat de schermpjes van zoom dat mogelijk maken. Hun gezichtjes zijn hartverwarmend.

We bedenken elke week een nieuw verhaal en sluiten dan zoveel mogelijk aan bij de belevingswereld van de kleintjes. Als we bijvoorbeeld weten dat een van de kinderen die week bellen heeft geblazen, dan wordt BELLEN BLAZEN het thema van de voorstelling. Terwijl Rob met Tovenaar Hokuspokus bezig is met allerlei toverspreuken, probeer ik dan bellen voor de camera te blazen. Dan moet je van tevoren wel bedenken dat een bel doorzichtig is en een zwarte achtergrond nodig heeft om überhaupt zichtbaar te zijn voor een computercameraatje. Gelukkig ontdekten we het op tijd en mijn zwarte jas over een stoel, diende vervolgens als functioneel decor voor de bellen.

We leren van elke voorstelling en worden er steeds handiger in. We doen nu zelfs voorstellingen met muziek (Sam en Efy gymnastieken). Er gaat ook regelmatig iets mis en daar hebben we dan samen weer veel plezier om.

Kortom, het is heel leuk om te doen, maar echte nabijheid is en blijft veel en veel leuker!

Houd vol allemaal en houd het een beetje licht met elkaar.

 

Warme groet, Margreet

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Maria de Graaff
maria
2020-05-05 11:20

Toppers! En daarmee bedoel ik ook alle andere verhalen, wat mooi om te zien dat deze tijd juist ook heel veel moois en creatiefs in mensen wakker maakt! Dank jullie wel voor deze inspiratie(s)! Dat geeft lucht…., waar de besmetting met het virus het ons wil ontnemen… Fijne bevrijdingsdag!

ja-post
Janet
2020-05-04 14:25

Wat super bedacht. Ik zie jullie er helemaal voor gaan. Wat zullen Jip, Saar en Kobus (en hun ouders) uitzien naar de zaterdag ochtend. Heerlijk

Lex van Wijngaarden
Lex
2020-05-04 10:05

Ik verheug me nu al op een avondvullend poppenkastoptreden als straks de Eisseshof weer open is 😁

Fred
Fred
2020-05-02 16:45

jongens, meisjes kijk nu goed, wat die dapp’re dodo doet!

Irma Stol
Irma
2020-05-02 15:48

Geweldig! Ik ga het met Johnny bespreken :). We hebben poppen in de kast….