Mooiste dorp van Nederland

Niehove in tijden van Corona

Het zo aangenaam mogelijk maken voor de bewoners

door: Annie Pieltjes

Ja, lieve mensen, wat een toestand in deze bizarre situatie. Het coronavirus legt onze sociale contacten op welke manier dan ook plat. Op mijn werk wordt ik daar ook mee geconfronteerd. Ik werk als agoog op een somatische afdeling (verzorging van lichamelijke klachten) in het Heymanscentum. Naast huiskameractiviteiten doe ik ook centrale activiteiten, maar door deze coronacrisis is dit alles beperkt. De bewoners mogen niet van de afdeling, maar het ergste is dat er geen bezoek mag komen van hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Vele bewoners zitten op een hoge leeftijd, vaak boven de 90 jaar. Een van de bewoonsters werd 96 jaar, waar geen dierbaren bij aanwezig mochten zijn. En dat de dochter dan via de receptie de taart afgeeft voor de bewoners op de afdeling, dat is toch diep triest! Niet even naar je moeder mogen! Deze bewoner zit alleen op haar kamer daar ze ernstige hartfalen heeft terwijl ze voorheen aan alle activiteiten meedeed!

Wij zorgen op de afdeling voor de nodige aandacht door allerlei activiteiten in de huiskamer te doen zoals lekker ontbijt  maken, bloemschikken, bakken, bewegen op muziek, schilderen, woordspel enz. We geven extra aandacht door de kinderen tekeningen te laten maken en de huiskamer ermee te versieren, dat geeft de ouderen plezier, want achter elke tekening zit een verhaal! De dames worden de krullers in het haar gedaan nu de kapsalon dicht is! En individuele gesprekken op de kamer.

Elk jaar in de lente komen een aantal van de bewoners bij ons op de boerderij om de lammetjes te knuffelen en te aaien. “Het leven” wat ze vaak missen door hun beperkingen. En lekker hapje eten bij ons in de keuken, waar boer Henk dan op alle afgevuurde vragen hun kan vertellen wat het inhoud om in deze tijd boer te zijn. Ook dat ging niet door, maar ik heb een filmpje gemaakt van de schapen met de lammetjes. Dat ze ‘s avonds vanuit de weiland weer naar binnen worden gehaald door Henk en sommige lammetjes bijgevoed worden met de fles omdat ze niet genoeg melk krijgen van de moeder. Via de USB stick op de smart-tv haal ik de lente dan in de huiskamer.

Ook alle vrijwilligers waar wij mee werken mogen niet komen, waardoor we alle activiteiten moeten aanpassen, maar wel op die manier dat er genoeg reuring is op de afdeling. Er wordt op afstand van alles georganiseerd door mijn collega, zoals live muziek op een hoogwerker, een troubadour, draaiorgel enz….

Ik doe mijn werk graag vooral nu in deze moeilijke tijd om het zo aangenaam mogelijk te maken voor de bewoners.

 

 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
hannaniemeijer
Hanna
2020-05-03 20:15

Echt heel fijn dat de bewoners nog zo van jou kunnen genieten. Top meid wat je doet.

janneke.holwarda
Janneke Holwarda
2020-04-20 21:49

Fijn voor de bewoners dat jij er bent, Annie!

Anneke Appelbrij-Doesburg
Anneke Appelbrij-Doesburg
2020-04-14 13:01

Geweldig!!!! Maar ook zo triest dat er niemand mag komen hè, zelfs op een verjaardag op hoge leeftijd…😢

Diny Cruiming
Diny Cruiming
2020-04-14 11:45

Annie, wat heb jij een geweldige baan. Je bent er geknipt voor om met deze bewoners een leuke dag te bezorgen,

aniewijk
Ans niewijk
2020-04-14 10:36

Fantastisch wat jullie doen voor de oudjes.

Elly Berkedam
Elly
2020-04-14 09:13

Wat heb jij een leuke baan.
Het ziet er gezellig en verzorgd uit. De bewoners zullen echt blij met jou zijn.

philipp.ellen
Ellen Philipp
2020-04-14 07:37

Annie is een lichtje voor de bewoners!
Goed weergegeven Annie.

Irma Stol
2020-04-13 15:29

Leuk om te lezen Annie!